Açılışı Gerçekleştirilen Nöroloji İnme Birimi Doğuda Tek Merkez 1975 defa okundu

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı bünyesinde hizmet verecek olan İnme Birimi açıldı.İnmeyle ilişkili risk faktörlerinin daha iyi tanınması ve inme hastalarının tedavisindeki önemli gelişmelerin sonucunda inme sağlığı ve buna bağlı ölümler son yıllarda azalmıştır.Bu nedenle günümüzde inme artık önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olarak görülmektedir. İlimizde ve bölgemizde inme hastalığının tedavisi olmadığı için bir çok hasta tedavi olabilmek için il dışındaki inme birimi olan hastanelere gitmek zorunda kalıyordu. İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı bünyesinde hizmet verecek olan İnme Birimi açılmasıyla son derece önemli olan bu mağduriyet giderilmiş oldu.

Turgut Özal Tıp Merkezinde düzenlenen Nöroloji İnme Birimi açılışı törenine Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, Hastanemiz Başhekimi Prof. Dr. Kaya Saraç, akademik ve idari personelimiz katıldı.

Törende ilk konuşmayı yapan Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cemal Özcan, yıllar öncesinde açılması mümkün olan ancak açılamayan inme biriminin üniversitemiz yönetiminin ve alanında uzman hekim arkadaşlarımızın gayretli çalışmaları sonucu hizmete sunulması son derece memnuniyet verici olduğunu söyledi. Prof. Dr. Özcan, İlimize ve bölgemize son derece önemli hizmetler verecek olan inme biriminin kısa vadede çok işler başaracağını belirtti.

Nöroloji Anabilim Dalı öğretim Üyesi Doç. Dr. Sibel Altınayar ise "İnme beyin damarlarının tıkanması yada yırtılarak kanaması sonucu oluşan nörolojik bir tablodur. İnmenin toplumsal yükü çok ağırdır. Hem hasta hem de hasta yakınları için en büyük tıbbi dramlardan biridir. Normal yaşamını sürdüren bir kişi birden bire konuşamaz, hareket edemez ve kendi ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geliyor. Aynı travmayı doğal olarak hasta yakınları da bütün şiddetiyle yaşıyor. İnme oldukça sık görülen bir hastalıktır. Her 100 bin kişide 100 ile 200 yeni inme olgusu görüldüğü tahmin edilmektedir. İnme, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölüm nedenleri içinde üçüncü sıradadır. Turgut Özal Tıp Merkezi, alanında uzman bir inme ekibi ve benzerlerine göre daha modern bir inme biriminin açılışı ile Doğu'daki ilk inme merkezi olma özelliği ile inme gibi çok önemli bir sağlık sorununda da başvuru merkezi olmaktadır" diye konuştu.

Turgut Özal Tıp Merkezi Baş Hekimi Prof. Dr. Kaya Saraç ise konuşmasında, hastalarımızın il dışına gitmeden merkezimiz inme biriminde tedavi olabileceğini belirtip hedeflerinin gelişmiş ülkelerdeki tüm sağlık hizmetlerinin hastanemizde sunulabildiği bir merkez olduğunu ifade etti.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr Ramazan Özdemir ise konuşmasında şunları ifade etti: "Merhum Turgut Özal bu hastaneyi yaparken belli bir misyonu vardı. Bunlardan en önemlisi iline ve bölgesine hizmet verebilen bir merkez olabilmesiydi. Bazı alanlarda bu misyonu yakalamış durumdayız. Bu manada eksikliklerimizden birisi olan inme merkezide açılmış oldu. Belki kulağa basit gelebilir ama çok büyük önem arz eden inme merkezi şu anda bölgesinde tek merkez olarak hizmet verecektir. Bu arada böyle bir merkeze diğer illerden gelecek olan ve acil müdahale gereken hastaların buraya taşınmasında önemli rolü olan ambulans helikopterin olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu da  hatırlatmak isterim. Umarım bu konuda gerekli koşullar sağlanır ve  bu eksikliğimizi de gideririz."

Yapılan konuşmaların ardından Nöroloji İnme Biriminin Açılışı gerçekleştirildi.