Kenan Önalan: Önemli Olan Dağın Arkasını Görmek 1065 defa okundu

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO), Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı ve Engelli Çocuklar Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliği ile düzenlenen panelde "Türkiye'de Genel Olarak Engellilerin Konumu" konusu ele alındı.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen ve oturum başkanlığını Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ebubekir Aksoy'un yaptığı panelde, aslen Malatyalı olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Basın Müşaviri ve Bakan Danışmanı Kenan Önalan konuştu.

Çok sayıda öğretim üyesi ve öğrencinin dinlediği panelde konuşan Kenan Önalan, İnönü Üniversitesinde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve heyecanlı olduğunu, bundan da mutluluk duyduğunu belirtti.

İnsanlar arasında farklılaştırılmanın iyi bir şey olmadığını ve engellilerin de diğer insanlar gibi aynı ortamda aynı koşullarda yaşaması gerektiğini vurgulayan Kenan Önalan, bu bağlamda Türkiye'de iyi gelişmelerin yaşandığını ve bu iyi gelişmelerin artarak devam edeceğinden umutlu olduğunu söyledi.

Bir görme engelli olarak kendilerine yardım edilmesini değil, kendi haklarının teslim edilmesi gerektiğini belirten Kenan Önalan, "Dünyayı zevkli yapan şey farklılıktır. O farklılıklardan biri de biz engellileriz. İnsanların önyargıyla bakmadığı, sokakların, okulların paylaşıldığı bir Türkiye'de birlikte yaşamayı hayal ediyoruz. Engelli bireylerin kimseye muhtaç olmadan toplumsal hayatta var olmaları gerek. Birilerine muhtaç olmak bizi rahatsız ediyor. Fırsat eşitliği istiyoruz. Pek çok insan bunu almış değil. Biz de bu yönde politikalar geliştirmeye çalışıyoruz. Engellilerin hayata katılmalarını sağlamak istiyoruz. Engelliler hayata katıldıkça toplumumuzun engelliye bakış açısı da değişecek ve toplumumuz da sosyal anlamda eğitilmiş olacak." dedi.

Yaşadıklarından yola çıkarak örnekler veren Önalan, "Önemli olan dağın arkasını görmektir. İşte ben o dağın arkasını görebiliyorum, görmek budur bence. Yaşamaya dair her zaman bir iştahım oldu. Nefes almaktan mutlu oldum." şeklinde konuştu.