Dr. Arshı Khan, Hindistan-Türkiye İlişkilerini Anlattı 1050 defa okundu

Hindistan Aligarh Muslim Üniversitesinden Dr. Arshı Khan, İnönü Üniversitesi tarafından düzenlenen "Hindistan, Hindistan-Türkiye İlişkileri" başlıklı konferansta konuştu.

Hoca Ahmet Yesevî Konferans Salonu'ndaki konferansa Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

İnsanların diğer insanlarla tanışmasından daha önemli bir şey olmadığını, dolayısıyla bu anın kendisi için heyecan verici olduğunu belirten Dr. Arshı Khan, İnönü Üniversitesinde konferans vermekten duyduğu büyük memnuiyeti dile getirerek konuşmasına başladı.

Türkiye ve Hindistan'ın dünyanın iki önemli ülkesi olduğunu vurgulayan Dr. Arshı Khan, "İki ülke; tarihi, kültürel ve ekonomik öneme sahiptir. Hindistan, çok eski bir medeniyetten gelir. Demokrasinin hâkim olduğu kozmopolit bir yapıya sahiptir. Farklı dilleri konuşan topluluklardan oluşmakta ve kıtasal bir özellik taşımaktadır. Bu, Türkiye için de geçerli olan bir durumdur. Çünkü Türkiye, içerisinde hem Doğu hem de Batı eksenli bir kültürel yapıyı barındırmakta, teknolojik olarak Avrupa'ya, kültürel olarak ise Doğu'ya daha yakındır." dedi.

Türkiye ve Hindistan'ın yeni devletler olmadığını belirten Dr. Arshı Khan, "Bin yıl geriye gidilse dahi, iki ülkenin varlığına ulaşabilirsiniz. Dolayısıyla tarihe bakıldığında, bu iki ülkenin felsefi bağlantılarını görebilirsiniz. Her iki ülke de sivilize olmuş medeni devletlerdir." şeklinde konuştu.

Türkiye-Hindistan ilişkilerini sınıflandıran Dr. Khan, ilişkilerin antik, orta çağ ve modern çağ olarak tasnif edilebileceğini vurguladı.