Fazlıoğlu, Sosyal Bilimler Enstitüsünün Konferansında Konuştu 1860 defa okundu

İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, "Felsefe-Bilim Tarihinde 'Mahsus' ve 'Makul'ün Yeniden Yorumlanması" konulu bir konferans düzenledi.

Hoca Ahmet Yesevî Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu'nun konuşmacı olduğu konferansa Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karagöz, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Konferansında felsefe ve bilim tarihi alanında kendi tarihsel tecrübemiz ekseninden hareketle, bugün için entelektüel tarihimizin inşasında günümüz sosyal bilimcilerine düşen görevin mahsus ve ma'kul olanı yeniden yorumlamakla gerçekleşeceğini vurgulayan Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, bu manada bilimin mahsus olanı makul olana çevirmek işi olduğunu ifade etti.

Evrende mahsus (sensible) olanı ma'kul olana (intelligible)  çevirme işinde sosyal bilimcilerin kat etmeleri gereken yol göz önüne alınırsa yapacakları işlere dair bir zihin haritası çıkarmaya çalışan ve bu minvalde, bir bilimi bilmenin o bilimin terim dağarcığını bilmek olacağını belirten Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, bütün bilimlerde dokunulan bir nesneler alanı, yani mahsus olan alan, olduğunu ve bugün bilim yaparken kendi nesneler alanımızı es geçmememiz gerektiğini, haliyle kendi tarihsel tecrübemizden faydalanmamız gerektiğini söyledi.

Böylelikle sosyal bilimcilerin görevinin kendi alanlarındaki nesneler alanını tanımlamak ve buna göre bir usül belirlemek olduğunu ifade eden Prof. Dr. İhsan Fazlıoğlu, bunu yaparken de olayları değerlendirirken parametrik (çok değişkenli) düşünmemiz gerektiğini ve ufki düşünebilmek için de değerler üzerinden değil nesneler üzerinden hareket etmemiz gerektiğini belirtti. Aksi takdirde ezberlenen nesnelerle bir süre sonra ideolojik ve sloganik bir tarzda hareket etmek zorunda kalacağımızı vurguladı.