I. Ulusal Kataliz Yaz Okulu Devam Ediyor 1312 defa okundu

İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünün ev sahipliğinde, Kimya Mühendisliği Bölümünün desteği ve Kataliz Derneğinin katkısıyla gerçekleştirilen 1. Ulusal Kataliz Yaz Okulu (3. Anadolu Kataliz Okulu), geçtiğimiz Cumartesi günü başladı.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan 1. Ulusal Kataliz Yaz Okulunun açılış programına Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İsmail Özdemir, Prof. Dr. Asım Künkül, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Cafer Mum, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıfat Güneş ve farklı üniversitelerden gelen çok sayıda öğretim üyesi katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve 1. Ulusal Kataliz Yaz Okulu Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İsmail Özdemir şunları söyledi: "Bilimsel etkinlikler, bilimsel çalışmaların sunulduğu, tartışıldığı ve paylaşımların birebir gerçekleştirildiği ortamlardır. Etkinlikler sayesinde, akademik çalışmanın her kademesindeki bilim insanları bir araya kolaylıkla gelebilmektedir. Bu etkinlikler arasında özellikle yaz okullarında bilgi birikiminin ilgili kişilere daha kolay aktarıldığı görülmektedir. Katalizör konusuna olan ilginin artması, bu konuda bilgi paylaşımı ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Bu amaçla özellikle ülkemizdeki kataliz konusunda çalışan bilim insanlarını bir araya getirmek isteğiyle 1. Ulusal Kataliz Yaz Okulu düzenlenmiştir."

Daha sonra konuşan Kataliz Derneği Başkanı Prof. Dr. Deniz Üner ise, Kataliz Derneği ve çalışmaları hakkında bilgiler vererek kataliz konusunda yapılan bilimsel çalışmaların önemine değindi. Prof. Dr. Deniz Üner, "Bu etkinlik, daha az hammadde ve enerjinin kullanıldığı, yenilenebilir kaynakların kullanımını arttıran ve tehlikeli kimyasalların kullanımını azaltan veya ortadan kaldıran çevre dostu işlemlerin katalizörlerle gerçekleştirildiği kataliz alanında ülkemizin araştırma potansiyelinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla düzenlenmektedir. Program kapsamında özellikle lisansüstü eğitim gören öğrenciler, kataliz konusunda çalışan akademisyenler ve endüstriden araştırmacıları bir araya getirmek planlanmıştır." dedi.

28 Ağustos 2013 Çarşamba gününe kadar devam edecek olan ve değişik üniversitelerden çok sayıda bilim insanının katıldığı 1. Ulusal Kataliz Yaz Okulu'ndaki oturumlarda, "Endüstriyel Katalitik Reaktörler, Asimetrik Kataliz ve Katalizör Dizaynı, Otomotiv Uygulamalarına Yönelik Emisyon Kontrol Katalizörler, Gözenekli Katı Malzemelerde Metal Nanokümelerinin Hazırlanması, Tanımlanması ve Katalitik Uygulamaları,  Homojen Katalizde Çözücü, Heterojen Katalitik Tepkimelerde Difuzyon ile Aktiflik ve Seçimlilik Kontrolü, Gözenekli Katı Katalizörlerde Kütle ve Isı Transferi Etkileri, Metal Katalizli Eşleşme Tepkimeleri, Biyokatalitik Sistemlerde Geçiş Metallerinin Rolü, Metal (Metal-Ligand) ve Organokatalizörlerle Organik Bileşiklerin Asimetrik Sentezi, Koordinasyon ve Kataliz, Düzenli Mezogözenekli Malzemeler ve Katalitik Uygulamaları gibi konular ele alınıyor.