Aslantepe Höyüğü`nün Dünü, Bugünü ve Yarını 962 defa okundu

Dünyanın ilk medeniyet merkezlerinden birisi olan Aslantepe Höyüğü ile ilgili bilgilendirme konferansı düzenlendi. Aslantepe Höyüğü Kazı Heyeti Başkanı ve Roma La Sapienze Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane Aslantepe Höyüğü konulu bir konferans vermek üzere üniversitemizdeydi. Otuz yıldır Aslantepe Höyüğünde kazı çalışmaları yapmasına rağmen bilgilerini paylaşmak üzere ilk defa üniversitemize davet edilen Prof. Dr. Frangipane, Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik'e bilime verdiği önemden dolayı teşekkür ederek konuşmasına başladı.
Rektörümüz Prof. Dr. Cemil. Çelik, Rektör Yardımcılarımız ve öğretim üyelerimizin hazır bulunduğu konferansta Prof. Dr. Frangipane ilk olarak Aslantepe Höyüğünün geçmişini ve bugününü ele aldı. 2. Dünya Savaşı sonrasında iki aslan heykelinin bulunmasıyla Fransız arkeologların öncülüğünde başlayan kazıların 1960 yılında durma noktasına geldiğini aktardı. Bu tarihten itibaren Roma La Sapienze Üniversitesi'nin öncülüğünde kazıların yeniden başladığını ifade eden Prof. Dr. Frangipane, hocası Salvador'un başlattığı bu kazılarda birçok tarihi bulguya ulaşıldığını belirtti. Kendilerinin Aslantepe Höyüğünün M.Ö. 3800–3400 yılları arasında kalan zaman dilimine dair çalışmalar yaptıklarını aktaran Prof. Dr. Frangipane, 2008 yılında yapılan çalışmalarda Aslantepe Höyüğünde Hitit ve Asur uygarlıklarına ait önemli bulgulara ulaştıklarını ifade etti. Aslantepe Höyüğünün Malatya ve Türkiye için olduğu kadar dünya tarihi için de büyük önemi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Frangipane, böylesine önemli bir tarihi merkezi 2010 yılında açık hava müzesi haline getirmeyi planladıklarını müjdeledi.