Prof. Dr. Bilir, İş Sağlığı ve Güvenliğinde Son Gelişmeleri Anlattı 1519 defa okundu

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı'nın düzenlediği ve Hacettepe Üniversitesi Halk Sağlığı Enstitüsü İş Sağlığı ve Meslek Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nazmi Bilir'in verdiği konferans Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

İş sağlığı ve güvenliğinde son gelişmelerin ele alındığı konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Ali Özer, Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erkan Pehlivan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erkan Pehlivan, öz geçmişini okuduğu Prof. Dr. Nazmi Bilir'i konferansını vermek üzere kürsüye davet etti.

İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde uluslararası düzenlemeler, ulusal mevzuat, iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri konularında bilgiler vererek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Nazmi Bilir, çalışanın sağlığını korumanın esas amaç olduğunu belirterek, iş sağlığı ve güvenliği ilkelerinde uygun stratejinin belirlenmesi son derece önemlidir dedi.

İlk İş Kanunu'nun, Dünya'da, 1802 yılında çıkarıldığını söyleyen Prof. Dr. Bilir, 1833'de en küçük çalışma yaşının belirlenmesi ve bu konuda doktor kararı alınmasının önemini vurgularken, 1847'de fabrika dışında denetimin oluşmasını izah etti. 1919 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü ILO'nun kurulduğunu açıklayan Prof. Dr. Bilir, sözleşme ve tavsiye kararları ile bunların bağlayıcılıkları, onay süreleri hakkında detaylı bilgiler sundu.

Türkiye'deki iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı ile ilgili açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Bilir, bu alanda, Anayasa'nın 50. ve 56. maddelerini belirtirken, Türkiye'de ilk İş Kanununun 1936'da çıktığını, 1945'de Çalışma Bakanlığı'nın kurulduğunu, 1975'de ise Meslek Hastalıkları Hastanesi'nin yapıldığını söyledi. Umumi Hıfzıssıhha Kanununa değinen Prof. Dr. Bilir,  çocukların çalıştırılmaması, gebelikte çalışma, gece postalarında çalışma, iş yeri hekimliği alanlarında açıklamalarda bulundu.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 20.06. 2012'de kabul edildiğini, 30.06.2012'de ise Resmi Gazete'de yayımlandığını belirten Prof. Dr. Bilir, bu kanunun amacı ve kapsamı ile alakalı detaylı açıklamalarda bulunup; ilgili yönetmelik ve yönergeler hakkında bilgiler aktardı. İşlerin az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olarak gruplandığını belirten Prof. Dr. Bilir, iş sağlığı ve güvenliği noktasındaki hizmetlerin yerine getirilmemesi durumunda uygulanacak olan idari para cezalarına da değindi.