Konferansta Osmanlı’dan Günümüze Türk İktisat Düşüncesi Konuşuldu 1020 defa okundu

İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından düzenlenen "Türk İktisat Düşüncesi: Osmanlı'dan Günümüze" başlıklı konferansta Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar konuştu. Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selma Karatepe, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Karagöz, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Sayar, bu topraklarda bin yıllık bir serüvenimiz olduğunu ifade edip, "Türklerin 1071 ile Anadolu'ya girişi ve 10 yıllık bir sürecin sonunda 1081'de Üsküdar'a bakışı söz konusudur." dedi. Bu topraklarda kalmak kolay bir iş değildir, diyen Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar, Moğol istilasının yaşandığı dönemleri izah ederek hem ruhi hem de ekonomik olumsuzluklardan bahsetti. Hz Mevlana'nın Mesnevi'yi o dönemlerde kaleme aldığını belirten Sayar, "Sözü edilen zamanlarda 'devlet dinin içinde ve üzerinde olmalıdır' görüşü Türkler tarafından benimsenmiştir." dedi.

Anadolu'da o dönem içerisinde başlayan bölünme ve ortaya çıkan Türk Beyliklerinden bahseden Prof. Dr. Sayar, "Bu durum, vahdet sonucuna, Osmanlı ile ulaşmıştır. Osmanlı Devleti diğer beylikler ile değil, Bizans ile savaşmıştır; dolayısıyla birçok farklı bilgi edinmiştir." dedi. Sayar, sözlerine şöyle devam etti: "1300 yılında bir Cuma günü Söğüt Karacahisar'da Osman Bey adına, Osmanlıların Kurtuluş Beyannamesi hutbe ile irat edilmiştir. Hutbe okunması Türk-İslam geleneğinde şarttır. İkincisi de devlet-millet adına sikke kesilmesidir. Bu iki durumun mutlaka olması gerekir."

Sayar, kuruluşa dair verdiği bilgilerin ardından, Osmanlı Dönemi, Yıldırım ve Timur çatışmasına, Balkan Harbi'ne ve 1922'deki durumlara değindi. 23 Nisan Cuma günü, Cuma hutbesinin okunduğunu, 24 Nisan'da ise meclisin açıldığını ve çıkan ilk kanunla Meclis'in kendi iradesi ile hükümetlere para basma yetkisi verdiğini söyleyen Prof. Dr. Sayar, Kurtuluş Savaşı'nda para basılmamış olmasını önemli bir anekdot olarak aktardı.

Özel hukuk ve örfi hukuk ayrımını açıklayan Sayar, toprak rejimi, para, fiyatlara devlet tespiti ve rasyonel iktisadi birey tanımı ile ilgili detaylı bilgiler aktardı.

Tanzimat'la birlikte mal ve can güvenliğinin geldiğini, Batıda yükselen finans kapitale karşı, Müslüman Türkler ile ekonominin dizginlerini eline alabilmeyi düşünen idareciler ve bu doğrultuda alınan kararlar neticesi, Hacı Şakir, Hacı Bekir, Kurukahveci Mehmet Efendi, Vefa Bozacısı gibi isimlerin çıktığını belirten Sayar, 1878 dönemi yaşananları dile getirdi.

Lozan Antlaşması ve devam eden süreçteki dünyanın içine düştüğü ekonomik buhranla ilgili açıklamalar da yapan Sayar, günümüze değin yaşanan badireleri, Demokrat Parti dönemini ve sonrasını, döneme dair verdiği örneklerle izah etti.

Konferans, dinleyicilerden gelen soruların cevaplanmasının ardından sona erdi.