Ana Sayfa / Haber
Tacan Kampüsünde Üç Adet Teknoloji Serası Kuruldu 1101 defa okundu    

 

Üniversitemiz Tacan Kampüsünde kurulan üç adet teknoloji serasında üretime yönelik önemli çalışmalar yapılıyor.Kalifiye ara elemanların yetiştirilmesinde büyük önem taşıyan Meslek Yüksek Okullarının güçlendirilmesi konusunda önemli atılımlar yapan üniversitemiz Tacan Kampüsündeki çalışmalarıyla örnek teşkil edecek sonuçlar almayı başarıyor.

Başta yüksek okulumuzda okuyan öğrencilerimizin uygulama yaparak pratiklerini geliştirmesi ve seracılığa yeni başlayan üreticilere eğitim verilmesi amacıyla 2009 yılının Mayıs ayında Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik'in destekleriyle kurulan üç adet teknoloji serası meyvelerini vermeye başladı.



Üretim seraları ile ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Battalgazi Meslek Yüksek Okul Müdürü Doç. Dr. B. Murat Asma konuyla ilgili şunları paylaştı:

"1994 Yılında eğitim ve öğretime başlayan Battalgazi Meslek Yüksek Okulu Bahçe Tarımı, Seracılık ve Süs Bitkileri, Tasarım Basım-Yayım ve Yerel Yönetimler Programları olmak üzere 4 programı ve 321 öğrencisi bulunmaktadır. 2008–2009 Öğretim yılında Battalgazi İlçesindeki Tacan Yerleşkesine taşınarak eğitim ve öğretim çalışmalarına bu yerleşkede devam etmektedir.  

Uygun iklim ve toprak koşulları nedeniyle Malatya İli çok sayıda meyve ve sebze türünü yetiştirme şansına sahiptir. Dünyada İlimizin adı ile özdeş hale gelmiş "Malatya Kayısıları" dışında elma, armut, kiraz, vişne, erik, badem, asma, şeftali, nektarin, Trabzon hurması ve daha birçok meyve İlimizde ekonomik olarak üretilmektedir. Son yıllarda küresel ısınmaya bağlı olarak değişen iklim koşulları nedeniyle seracılık da Malatya için alternatif bir tarımsal uğraşı olarak düşünülmeye başlanmış, kesme çiçekçilik ve turfanda sebze üretim ile ilgili olarak Malatya merkez ve muhtelif ilçelerde seralar kurulmuştur. 
Bilindiği üzere Meslek Yüksek Okulları kalifiye ara elemanların yetiştirilmesi bakımından büyük önem taşımaktadır. Başta yüksekokulumuzda okuyan öğrencilerimizin uygulama yaparak pratiklerini geliştirmesi ve seracılığa yeni başlayan üreticilere istenildiğinde eğitim verilmesi amacıyla 2009 yılının Mayıs ayında 3 adet teknoloji serası kurulmuştur. Yaklaşık 80.000 TL'ye mal olan seralarımızın tüm giderleri İnönü Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Cemil ÇELİK'in destekleri ile Üniversite bütçesinden karşılanmıştır.

Eğitim ve üretim seralarında turfanda sebze dışında kesme gül, karanfil, krizantem, gypsopilla ve tropikal bir meyve olan pepino yetiştirilmektedir. Ayrıca dış koşullarda lale ve  glayöl denemelerinden başarılı sonuçlar alınmıştır.

Serada yapılan denemelerde İlimiz için yeni olan Pepino meyvesinden başarılı sonuçlar alınmıştır. Güney Amerika (Peru) orjinli pepino çok yıllık tropikal bir bitkidir. Patlıcangiller familyasına ait olan pepino partenokarpik (döllenme olmadan) meyve oluşturmaktadır. Kavun ile muz arasında bir aromaya sahip kabuğu soyularak kavun gibi yenileceği gibi meze olarak, dondurmalara katılarak veya karışık meyve salatalarında garnitür olarak tüketilmektedir. 100 g pepino meyvesinde 5.7 g şeker, 112 mg C vitamini, 111 mg potasyum, 14 mg kalsiyum ve 13 mg fosfor bulunmaktadır. Düşük şeker, yüksek kalsiyum ve C vitami içeriğine sahip pepino meyvesine olan ilgi ülkemizde son yıllarda bir hayli artmıştır.

Sera ortamında pepino, kesme gül, karanfil ve gypsopilla denemelerinde olumlu sonuçlar alınmış, elde edilen ürünler pazara sunulmuştur.



Diğer taraftan İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma ve Uygulama Merkezinde yapılan çalışmalar sonucunda ıslah edilerek 2009 Ağustos ayında Tarım Bakanlığınca tescil edilen 'Dil-Bay' isimli erkenci sofralık kayısı çeşidiyle Tacan Yerleşkesinde bir 'Kayısı Serası' kurulmuştur.  Ayrıca aynı yerleşkede 22 meyve türünün yer aldığı bir "Meyve Koleksiyon Bahçesi" oluşturulmuştur. 2010 yılında Malatya'da bulunmayan bazı yeni meyve türleri dışarıdan getirtilerek denemeye alınacaktır."

 

 

 

 
Spam Traps