TUBİTAK Ortaöğretim Proje Yarışması Sona Erdi 949 defa okundu

Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması sona erdi. Malatya Bölgesi Ödül Töreni programı, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı.

Yapılan ödül törenine Vali Yardımcısı Dr. Abdullah A. Öztoprak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Türköz, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, TÜBİTAK Malatya Bölge Koordinatörü Prof. Dr. İlhan İçen, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Kadir Kartalcı, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci ve öğrenci ailesi katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı'nın ardından, İnönü Üniversitesi tanıtım videosu ve Bilim Şenliği'nde çekilen fotoğrafların slaytları izlendi. Daha sonra protokol konuşmalarına geçildi.

TÜBİTAK Malatya Bölge Koordinatörü Prof. Dr. İlhan İçen, TÜBİTAK'ın bu projesinin gençlerin yaratıcı yönlerini ortaya çıkarmalarında önemli bir rol üstlendiğini söyledi. Bilimin merakla başladığını ifade eden İçen, proje sayısını artırmak için İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte bir çalıştay yaptıklarını ve ilerleyen yıllarda bölgeye bağlı illeri de gezerek proje sayısını katlayarak artırmaya çalışacaklarını açıkladı.

Öğrencilerin yaratıcı yönlerini geliştirme ve yeni projeler üretebilme noktasında umutlu, heyecanlı ve azimli olmalarını örneklerle izah eden Prof. Dr. İlhan İçen, öğrencilere hitaben "Yolunuz açık olsun." dedi.

Prof. Dr. İlhan İçen, çalışmaya katkılarından dolayı İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik'e, Malatya Belediye Başkanına, İl Milli Eğitim Müdürüne, MOTAŞ Genel Müdürüne, hocalara, öğrencilere ve diğer emeği geçenlere teşekkür etti.

Malatya İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, yaptığı konuşmada, ortaöğretime devam eden öğrencilerin bilimsel olma ve düşünmeleri noktasında bu yarışmanın ciddi bir adım olduğunu, dolayısıyla bu projeleri çok önemsediğini dile getirerek, sonuçları fazlasıyla merak ettiğini ancak buraya kadar gelmiş olmanın bile katılımcılar açısından büyük bir başarı olduğunu ifade etti.

405 projeden 166'sının Malatya'ya ait olduğunu hatırlatan Bulut, Ankara'ya 11 projenin gideceğini belirtti. Bulut, öğrencilerin, bu projeler ile kendi geleceklerine ışık tutarken, değerlerine bilimsel değerler kattıklarını söyledi.

Jüride görev alan 29 öğretim üyesi adına konuşan Prof. Dr. Sibel Kahraman, proje yarışmasının bölge finalinin gerçekleştiğini, 26 Mart 2013 tarihinden bu yana sergilenen bütün projelerin yüzlerce proje arasından seçilip gelmesi sebebi ile tüm jüri üyeleri adına herkesi tebrik ettiğini belirtirken, bölgeye dâhil illerden gelen projeler ile birlikte toplamda 405 proje ile başlandığını, daha sonra bu sayının 71 projeye indiğini ve ardından proje sunumlarının yapıldığını açıkladı.

Söz konusu projelerde özgünlük, yaratıcılık, bilimsel yöntem ve bu yönteme hâkimiyet, projenin ülkeye, ekonomiye katkısı, tutarlılık, kaynak taraması, sunum esnasındaki hâkimiyet gibi noktalara dikkat edildiğini vurgulayan Kahraman, "Projelerin hepsi çok güzeldi, ileride çok daha büyük projelere imza atılacaktır ve bu umutla geleceğe güvenle bakılmaktadır." dedi.

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Önce 3.'lerin ardından 2.'lerin daha sonra 1.'lerin ödülleri takdim edildi. 1.'lerin ödülleri takdim edilirken Vali Yardımcısı Dr. Abdullah A. Öztoprak kısa bir konuşma yaptı. Konuşmasında, "Umudumuz var. Çünkü sizler varsınız." diyen Dr. Abdullah A. Öztoprak konuşmasına şöyle devam etti: "Hepinizi üniversitelerin çok iyi bölümlerinde göreceğim, çok iyi bilim adamları olarak geleceğe adım atmanızı temenni ediyorum. Bu ödüller ile birlikte ileride Nobelleri alacağınızı düşünüyorum,  İnönü Üniversitesine, TUBİTAK Bölge Koordinatörlüğüne, Malatya Belediyesine, İl Milli Eğitim Müdürlüğüne,  katkı sunan ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.''