Eğitim Fakültesince Düzenlenen Konferansta Çocukluk Dönemi Ele Alındı 1172 defa okundu

İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi konferans etkinliklerini devam ettiriyor. Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez'in yanı sıra öğretim üyelerinin de hazır bulunduğu konferansa çok sayıda öğrenci katıldı. Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen konferansta "Yaşamın İlk Yılları ve Çocukluk" konusu ele alındı.

Hayatın evreleri olan çocukluk, ergenlik, erişkinlik, yetişkinlik ve yaşlılık dönemlerinden sadece çocukluk dönemini ele alacağını ifade ederek konuşmasına başlayan Prof. Dr. Mustafa Kılıç, insanların neden çocuk sahibi olmak istediğini sorarak, "Bu durumun birçok sebebi olabilir." dedi. Konuşmacıya göre insanlar çocuğu, ihtiyaç, itibar kaynağı, güven kaynağı, gelecek imgesi, kimlik kazanma süreci, eşler arası bağlar, sevgi, neslin devamı, aile için güç ve gösteriş sembolü, ana babanın gelecek sigortası gibi nedenlerle isterler. "Arkasında bir çocuk bırakan sonsuza dek yaşar ve çocuk sevgisi insan için bir ihtiyaçtır, yaş ilerledikçe bu ihtiyaç daha da kuvvetlenir." tespitinde bulunan konuşmacı, konuşmasına şöyle devam etti: "Çocuklukta her dönem kendi şartları içerisinde incelenmelidir, bunların ilki, yeni doğan yani süt bebekliği dönemidir. Halk dilinde buna, kırkı çıkıncaya kadar devam eden süreç denir. Bu dönem özenli bir bakım gerektirir. Uyum ve intibak bu dönemde sağlanır. Prematüre doğan bebeklerde yaşam ciddi bir risktir. İnsanoğlu, en uzun bebeklik ve çocukluk çağı geçiren varlıktır, bu dönemde başkasına bağımlılık söz konusudur, insan yaşamının en önemli dönemidir." Çocuklarda yürüme, konuşma, geçirilen hastalıklarla ilgili olarak da bilgiler veren konuşmacı, oyun çocuğa ne kazandırır sorusuyla birlikte, çocuğun kendi cinsiyetiyle barışık olması, ileride iyi bir eş olabilmesi, meslek seçimi gibi dünyasını şekillendirecek noktaların oyunla kazanılabildiğini vurguladı. Her yaşın bir coşkusu ve her yaşın bir aşkı olduğunu söyleyen konuşmacı, "Çocuğun aşkı da oyundur." dedi.