Petrol Analiz Laboratuarlarının Sorunları Üniversitemizde Tartışıldı 1573 defa okundu

İnönü Üniversitesi Akaryakıt / Petrol Analiz Laboratuarında, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, EPDK, TÜRKAK, TÜBİTAK MAM'ın (Enerji Enstitüsü), TÜBİTAK UME, ODTÜ-PAL, EGE-PAL ve KTÜ-YUAM'ın katılımlarıyla "Akaryakıt /Petrol Analiz Laboratuarları Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu toplantı yapıldı.

İnönü Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi (İBTAM) Konferans Salonu'nda gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını Rektör Prof. Dr. C emil Çelik yaptı. konuşmasına İnönü Üniversitesinin kampus imkânları hakkında bilgi vererek başlayan Çelik, "Yaklaşık 7000 dönümlük kampus alanı ve 1000 dönüme yakın Battalgazi Kampusu, şehir içinde ve ilçelerdeki yerleşkeleri ile hemen hemen Türkiye'nin en büyük kampuslarına sahip büyük bir üniversiteyiz." dedi.

Türkiye bilim ve teknolojide bir yere gelecekse, bilim ve teknoloji üretilecekse, Anadolu'daki üniversitelerin bunda ciddi payı olacağına vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik'in konuşmasından öne çıkan satırbaşları şöyle: "Anadolu üniversitelerinin en büyük sorunu yerelleşme iken, büyükşehir üniversitelerinin sorunu da tembelleşmedir. Ancak biz bu konuda tembel ve yerel olmayan, girişimci bir üniversite olmaya çaba sarf ediyoruz. Bunun tezahürü olarak, içinde bulunduğumuz araştırma merkezine bir blok daha ekleyerek Akaryakıt/Petrol Analiz Laboratuarı implante ettik. Gerek konum gerekse yaptığı işler itibariyle de iyi şeyler yapan bir laboratuar konumuna gelindi."

"Türkiye'de, bizden önce TUBİTAK ve ODTÜ'de akaryakıt ve petrol analizini yapan laboratuarlar vardı. Ancak şuan aktif olarak bizim laboratuarımız hizmet vermektedir. Bugüne kadar laboratuarların işleyişleri,  kamu hizmeti sunmaları ve parasal mevzularıyla ilgili ortak akıl toplantısı düşünülmemişti. Bu noktada, Üniversitemizin böylesine bir toplantıyı organize etmiş olmasını önemsiyorum."

"Üniversiteler, kamuya hizmet verme noktasında kendi içinde kısır döngü içinde kalamazlar. Üniversiteler, toplumun problemlerine çözüm sunmalıdır.  Artık üniversiteler yarı bilimsel yönetim, yarı holding yönetimi şeklinde yönetilecek ve bu noktada başarılı olanlar öne çıkacak. Ekonomiye ve bilime katkı noktasında, Akaryakıt/Petrol Analiz Laboratuarlarının ülkemizde olmasını önemsiyorum. Sıkıntılar, ödemeler tartışılacak bu noktada. Bu laboratuarlar ülke bütçesine katkılar sağlarken üniversitelerin de zarar etmemesi gerekir. Tabii, bu laboratuarlar üniversitelerin bütçesine kambur olarak yüklenmemelidir."

"Bu toplantı, umuyorum ki iyi sonuçlar çıkaracak. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına ve EPDK'ya ufuk açacaktır. Bilim ve Teknoloji Üst Kurulu, Başbakanın başkanlığında 6 ayda bir toplanmakta; Türkiye'nin bilim, sanayi ve teknolojideki alanındaki önceliklerini belirlemekte ve yeni kararlar almaktadır. Üniversitelerin başarısı noktasında, patent ve buluşlarını değerlendiren bir sıralama yapma kararı aldı.  Bu ülkede bir kıstas olacaksa bu girişimcilikle ilgili durum daha da gelişerek yeni yükseköğretim kurumlarının yapılanma sürecinde ve yine yeni YÖK yasa tasarısı sürecinde de bununla paralel değişiklikler yapılmalıdır. Her müessese bundan heyecan duymalıdır."

Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik'in konuşmasının ardından,  'Akaryakıt /Petrol Analiz Laboratuarı Sorunları ve Çözüm Önerileri' konulu toplantı ile ilgili teknik konular noktasında detaylı açıklamalar yapan Akaryakıt /Petrol Analiz Laboratuarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, İnönü Üniversitesi Petrol Araştırma Laboratuarı ile ilgili temel bilgiler de verdi. Açıklamalarına, laboratuarın üzerinde çalıştığı maddeler, sorunlara genel bir bakış, veriler ve konu ile ilgili detaylı bilgiler ile devam eden Önal, "PAL akreditasyonlarla birlikte küreselliği kabul edilen bir laboratuardır." dedi.

Laboratuarın 2 Nisan 2007'de kurulduğunu belirten Önal, PAL'ın toplamda 22 kişinin çalıştığı bir laboratuar olduğunu söyledi. Bu noktada güvenliğin önemini vurgulayan Önal, PAL'a girişin ancak parmak izi ve kişisel kart sistemi ile mümkün olduğunu ve laboratuarın günün 24 saatinde toplam 34 kamera ile izlendiğini açıkladı.

Akaryakıtların genel itibariyle hangi temel kaynaklardan üretildiğine açıklık getiren Yrd. Doç. Dr. Önal, konuşmasında petrol türevi, sentetik üretimi ve biyolojik yakıtlara değindi. Üniversitelerin ve bilim insanlarının yoğun olarak bu konular üzerinde çalışmalarının gerekliliğini vurgulayan Önal, sorunlara genel bir bakış açısıyla yaklaşıldığında karşılaşılan temel parametreleri değerlendirdi. Bu noktalarda numune alma, numune taşıma, teknik kriterler, analiz laboratuarı, marker analizi, raporlama ve akreditasyon devamlılığının ele alınabileceğini belirten Önal, numune alımlarının büyük önem taşıdığını söyledi. Sertifikalı ve alanında uzman kişilerin bu işi yapmaları gerektiğini sözlerine ekleyen Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, numune alımı konusunu farklı yönleriyle örneklendirerek izah etti. Bu konuda özdeşliğin önemini detaylı bir şekilde açıklayan Önal, "Tüm akaryakıtlar uçucu bileşenler içerir. Dolayısıyla karakterleri değişebilir. Tüm bu hususların göz önünde bulundurulması gerekir." dedi.

Akaryakıt/Petrol Analiz Laboratuarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal'ın konuşmasının ardından, alanında uzman kişilerin konuyla ilgili soru, öneri ve görüşlerine geçildi. Önal, yaptığı açıklamada, bu toplantıda konuşulan ve tartışılan konularda varılan sonuçların bir sonuç bildirgesiyle en kısa zamanda kamuoyuna duyurulacağını söyledi.