Bilim Adamları Cevizi Konuştu: Her Yönüyle Ceviz Paneli 2144 defa okundu

İnönü Üniversitesi ve Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü işbirliğiyle "Her Yönüyle Ceviz Paneli" yapıldı.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panele Vali Yardımcısı Latif Memiş, rektör yardımcıları Prof. Dr. İsmail Özdemir, Prof. Dr. Asım Künkül, Elazığ Orman Bölge Müdürü Ata Kahya, ilçe ve belde belediye başkanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veli Erdoğan, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Rafet Aslantaş ve İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Bayram Murat Asma'nın konuşmacı olarak katıldığı panelin oturum başkanlığını Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Mehmet Seyit Şen yaptı.

Tarımı geliştirmeyen bir ülkenin gelişmiş ülke sayılmayacağını belirterek konuşmasına başlayan panelin oturum başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyit Şen, "Ceviz sahip çıkmamız gereken önemli bir meyve türüdür. Aslında biz cevizin anavatanı olan ülkelerden biriyiz. 1970'li yıllara kadar bu anlamda tek ülkeydik. Ama bugün 3. ya da 4. sırada yer almaktayız. Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve İran gibi ülkeler ceviz üretimi konusunda önemli bir konuma sahiptir. Dünya ceviz ticaretinin % 45'ini Amerika Birleşik Devletleri yapmaktadır.  Biz bugün cevizi satamadığımız gibi 40-50 ton kadar dış ülkelerden almaktayız. Bu da tarımsal araştırma ve gelişmede yeterli değiliz demektir." dedi.

Oturum başkanı Prof. Dr. Mehmet Seyit Şen, konuya ilişkin görüşlerini açıkladıktan sonra sözü Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veli Erdoğan'a verdi. Prof. Dr. Erdoğan ise, "Cevizde Çoğaltma" başlığıyla hazırladığı sunumunda tohumla çoğaltma, klonal çoğaltma (aşıyla çoğaltma), aşıda başarıyı etkileyen faktörler, aşılı fidan üretimi ve yöntemleri, çeşit değiştirme konularında bilgiler verdi.

Ceviz yetiştiriciliği konusunda pratik bilgiler ve yaygın yanlışlarımız konusunda konuşan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Rafet Aslantaş, "Bir ceviz bahçesi olarak Anadolu'da ceviz; meyvesi, kerestesi ve ülke topraklarımızın korunması ve güzelleştirilmesi için son derece önemli bir türdür. Yetiştiricilikte cevizin gençlik faktörü ve ekonomik ömrü dikkate alınmalıdır." dedi ve meyve yetiştiriciliğinde yer, tür, çeşit seçimi, iklim/bitki sosyolojisi, su durumu ve sulama, bahçe temizliği, hastalıklar ve sebepleri, iyi bir ceviz çeşidinde aranan önemli özellikler, cevizde kalitenin korunması gibi konulara ilişkin görüşlerini anlattı.

Panelin son konuşmacısı İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Doç. Dr. Bayram Murat Asma ise "Hekimhan Cevizinin Genel Özellikleri ve Malatya'da Ceviz Konusunda Yapılan Çalışmalar" başlığıyla hazırladığı sunumunda şunları söyledi: "Malatya ilinin toplam tarım alanı 425 bin hektardır. Yaklaşık 175 bin hektar alan sulanmaktadır. Malatya, ülkemizin önemli meyve ve sebze üreticisi illerinden birisidir. Dünya yaş kayısı üretiminin % 10-12, dünya kuru kayısı üretiminin % 60-65, dünya kuru kayısı ihracatının % 82-85'ine sahiptir. Malatya Meyveciliği Geliştirme Projesi'nde 2009 – 2010 ve 2011 yıllarında toplam 2.156 dekar büyüklüğünde (358 adet) kapama ceviz bahçesi tesis edilmiş, bu proje kapsamında elma, badem, erik, kiraz, asma ve nar içinde en büyük pay cevize aittir. Kayısı Araştırma İstasyonu tarafından 'Türkiye'de Ceviz Yetiştiriciliğini Geliştirme Entegre Projesi' kapsamında yerli ve yabancı ceviz çeşitleriyle 'Ceviz Adaptasyon Projesi'  yürütülmüş, 1993-1996 yılları arasında Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğünün destekleri ile 'Malatya ve Çevresinde Çeşit Seleksiyon Projesi' yürütülmüştür. Malatya'da ceviz konusunda yapılan çalışmada yaklaşık 2.000 ceviz ağacı incelendi. Hekimhan'a bağlı Gelengeç, Dereevler, Güçlü, Kurşunlu, Güzelyurt, Köylü, Kocaözü, Kozdere başta olmak üzere birçok yerden ceviz örnekleri alınmıştır. Verim ve meyve kalitesi iyi olan 82 ağaç üzerinde 3 yıl süren bir çalışma yapılmıştır."