Kalp Kapağı Değişiminde Ameliyatsız Yöntem 807 defa okundu

Turgut Özal Tıp Merkezi Kardiyoloji Kliniğin'de yatmakta olan iki  hastaya,ilk kez uygulanan TAVI ( Aort kapağı- kalbin çıkış kapağının ameliyatsız, kasıktan damar yolu ile değiştirilmesi yöntemi) Yöntemiyle ameliyatsız yeni kalp kapağı takıldı.

Başarıyla gerçekleştirilen operasyonla ilgili olarak Turgut Özal Tıp Merkezinde düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik" Turgut Özal Tıp Merkezimiz, hergün yeniliklere imzasını atan bir merkez haline dönüşmüştür ve birçok alanda uluslararasılaşan, en iyi cerrahi müdahale ve tedavilerin yapıldığı bir merkez konumundadır", dedi.

Tarihin tekerrür ettiği toplulukların, gelişmemiş toplumlar olduğunu, ancak, tarihin yeniden yazıldığı toplulukların gelişmiş toplumlar olabileceğini belirten Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik" bu topluluklar içinde tarihin en önemli bölümünü yazan kurumlar, üniversitelerdir, İnönü Üniversitesi, hergün bir tarih yazmaktadır, şeklinde konuşmasını sürdüren Rektör Prof. Dr. Çelik,  Prof. Dr. Ramazan Özdemir Başkanlığındaki Kardiyoloji Ekibini başarılarından dolayı tebrik ederek, TAVİ yönteminin öncülerinden olan bu ekiple iftihar ettiğini, ifade etti.

Basın mensuplarının soruları üzerine açıklamalarına devam eden Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, "Turgut Özal Tıp Merkezine bazı alanlarda, artık Dünya'nın her yerinden, Almanya'dan, Avrupa'dan, Amerika'dan doktorlar geliyor ve yapılan çalışmaları öğreniyorlar, son bir buçuk ay içerisinde ona yakın bilim insanı geldi, bir müddet önce Azerbaycan ile yapılan anlaşma neticesi şuan dört Azeri öğretim üyesi Merkezimizde bulunmakta, ayrıca, bir haftaya kadar Afganistan'dan gelecek hocaların olacağını, söyledi.

Karaciğer Nakli konusunda, öğrenmek için dışarıdan gelen hocaların sayısının fazla olduğunu ve artarak devam edeceğini bildiren Prof. Dr. Çelik, diğer alanlarda da yurt dışından hem öğrenci hem de gelen bilim adamları noktasında Üniversitenin ileri bir düzeyde bulunulduğunu, ifade etti.

Turgut Özal Tıp Merkezinde düzenlenen toplantıda daha sonra Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir tarafından konu ile ilgili detaylı bilgiler aktarıldı.

Prof. Dr. Özdemir,  Dünyada ve ülkemizde yeni bir yöntem olan TAVİ'nin yalnızca belirli merkezlerde uygulanabildiğini ve bu yöntemle son 50 yıldır açık kalp ameliyatıyla tedavi edilen hastalar, kalpleri açılmadan, anjiyo yapılır gibi kasıktan girilerek tedavi olma şansına kavuşmaktadır, dedi.

Bu yöntemin ameliyat riski yüksek olan 70-80 yaş üstü grubundaki hastalara uygulandığını belirten Prof. Dr. Özdemir, kapak darlığı ile birlikte ciddi akciğer hastalığı, böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği ve daha önce by-pas ameliyatı geçirmiş hastaları bu gruba dâhil edebildiklerini, ifade etti.

Hastaların 24 saat yoğun bakımda tutulduktan sonra servise alındıklarını bildiren Prof.Dr. Özdemir, 4-5 günlük servis aşamasından sonra taburcu olup yeni kapakları ile sağlıklı bir hayat sürdürebildiklerini, bu tekniğin aort stenozu hastası olup ancak , ameliyat olamayan ve  kaderine terkedilen hastalar için çok iyi bir seçenek olduğunu ve bu yöntemle çaresiz hasta kalmamasının amaçlandığını vurgulayarak, bu teknik açık kalp ameliyatının yerini almaktan ziyade, ondan faydalanamayanlara bir şans sunmayı hedeflemektedir, dedi.

Ayrıca TAVİ Yöntemiyle ameliyat edilen hastaların genel klinik durumlarının son derece iyi olduğu belirterek, birkaç güne kadar hastalarını taburcu edeceklerini, ifade etti.

Öte yandan, TAVİ yöntemiyle ameliyat olan hasta, sağlık durumunun çok iyi olduğunu belirterek, başta Prof. Dr. Ramazan Özdemir olmak üzere tüm hocalarımıza çok teşekkür ediyorum, dedi.