18. Ulusal Astronomi ve Uzay Bilimleri Kongresi 1564 defa okundu

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre Merkezinde, Prof. Dr. Zeki ASLAN onuruna 18. Ulusal Astronomi ve Uzay Bilimleri Kongresi başladı.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen kongreye Vali Vekili Ünal Koç, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan kongrenin açılış Konuşmasını yapan, Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı, İnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuncay Özdemir; Kongre'nin ilkinin 1968 yılında yapıldığını, sonrasında ise 1978'de düzenlendiğini ve 1978 yılından bu yana aralıksız bir şekilde iki yılda bir yapıldığını belirtti.

İnönü Üniversitesi'nde Ulusal Astronomi ve Uzay Bilimleri Kongresi'ne ilki 1992 yılında olmak üzere 2. kez ev sahipliğini yaptıklarını beyan eden Yrd. Doç. Dr. Özdemir; TUBİTAK ve Optronik Firmasının kongreye desteklerini ifade etti.

Konuşmasının sonunda öncelikle İnönü Üniversitesi'ne bir Gözlemevinin sağlanması ve kongrenin düzenlenmesinde vermiş olduğu desteklerden dolayı Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik'e teşekkürlerini sundu.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik konuşmasında, bilim ve teknolojinin öncelikli alanlar olduğunu beyan ederken, uzay alanındaki çalışmaların öneminden bahsetti. Rektör Prof. Dr. Çelik, tüm ülkelerin gücü nispetinde bu sorumluluğun içerisinde olduklarını belirtirken, Türkiye de bu noktada görevini yerine getirmeye çalışmaktadır dedi. Türkiye'nin bilim ve teknolojide henüz istenilen yerde olmadığını, tüm kurumların bu hususta üzerine düşen görevleri yapmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Çelik, üniversitelerin görevlerinin idealist bir biçimde bilim, teknoloji endeksli çalışmalar yapması olduğunu, belirterek; bilim kültürü ve ahlakı bunu gerektirir, dedi.

Lise yıllarında Astronomi'yi ders olarak gördüklerini söyleyen Prof. Dr. Çelik, bu yıla kadar astronomi'nin seçmeli ders dahi olmamasının önemli bir kayıp olduğunu söyledi. İnönü Üniversitesi olarak bir Gözlemevi yapıldığını ifade eden Prof. Dr. Çelik, uzay konusundaki araştırmalarda daha ileri seviyelerde olunmalı ve bu noktada ülkenin açığı bir an önce kapatılmalıdır dedi.

Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik'in ardından konuşmasını yapan kongrenin onur konuğu Prof. Dr. Zeki Aslan, bu kongre'nin kendisi için büyük bir onur olduğunu beyan etti. Yurt dışı eğitim etabından itibaren yaptığı çalışmaları detaylı bir şekilde izah eden Prof. Dr. Aslan, günümüzde gelinen seviye ve TUBİTAK'ın çalışmaları nedeni ile gurur duyduğunu belirtti.

Prof. Dr Zeki Aslan'ın ardından bir konuşma yapan İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer, Prof. Dr. Aslan'ın astronominin her alanında yaptığı başarılı çalışmalarından bahsederken; yapılan araştırmaların dışında bu ülkeye olan borcunu bilfiil her yerde çalışarak ödemiştir şeklinde ifade etti. Prof. Dr. Zeki Aslan'ın, TUBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin yapım ve kuruluş aşamasının her etabında yüksek gayretle çalıştığını belirten Rektör Koçer, İstanbul Kültür Üniversitesi'nde kendisi ile çalıştığı için çok mutlu olduğunu ve Ankara'da ki yaşamında başarılar dilediğini belirtti. Konuşmasını, genç arkadaşların aklında Prof. Dr. Zeki Aslan örneği kalmalıdır diyerek tamamlayan Rektör Prof. Dr. Koçer, Prof. Dr. Aslan'ın özellikleri örnek alınmalıdır, dedi.

Yapılan konuşmaların sonunda, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ile İstanbul Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Dursun Koçer, Prof. Dr. Zeki Aslan'a bilime yaptığı katkılardan dolayı plaket sundular.

18. Ulusal Astronomi ve Uzay Bilimleri Kongresi 01 Eylül 2012 tarihinde son bulacaktır.