Vekillerle Malatya TEKNOKENT ve PAL`de Toplantı 2852 defa okundu

Malatya Teknoloji Geliştirme Bölgesi Malatya TEKNOKENT'te gelinen nokta ve İnönü Üniversitesi Akaryakıt/Petrol Analiz Laboratuvarının (PAL) çalışmaları ile ilgili konuların ele alındığı bir toplantı yapıldı.

Öncesinde Malatya TEKNOKENT inşaat alanında sonrasında ise Akaryakıt/Petrol Analiz Laboratuvarında (PAL) yapılan toplantıya TBMM Bilim, Sanayi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Malatya Milletvekili M.Mücahit Fındıklı, Malatya Milletvekili H. Cemal Akın, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ve Ak Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, rektör yardımcıları, Malatya TEKNOKENT Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Alıcı katıldı.

İlk inceleme ve bilgilendirme toplantısının yapıldığı Malatya TEKNOKENT inşaatı alanında konuşan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, "Üniversite Sanayi işbirliğini geliştirmek, teknolojik bilgi üretmek, üründe ve üretim yöntemlerinde yenilik yapmak, verimliliği artırmak, üretim maliyetlerini düşürmek, teknolojik bilgiyi  ticarileştirmek, küçük ve ortak ölçekli işletmelerin yeni ve ileri teknolojilere uyumunu sağlamak amacıyla İnönü Üniversitesi öncülüğünde kurulan Malatya TEKNOKET'in idari binası ile inkübasyon merkezi inşaatının yaklaşık % 60'ı tamamlanmış bulunmakta ve bitirilmesi için çalışmalar devam etmektedir.

Malatya TEKNOKENT idari binası ile inkübasyon merkez inşaatının kesintiye uğramadan tamamlanması ve kurulan şirketlerimizin çalışmalarını artık yerinde yürütmesi gerekmektedir. Bu doğrultuda % 51 hissesi üniversitemize ait olan ve Malatya Ticaret ve Sanayi Odası, Malatya Belediyesi, İl Özel İdare Genel Sekreterliği, Malatya Ticaret Borsası, I. ve II. Organize Sanayi Bölgesi, Malatyalı İş Adamları Derneği, GAP Güneydoğu Tekstil San. ve Tic. A. Ş. ve MİMSAN Makina İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti.'nin ortak olduğu Malatya TEKNOKENT A.Ş. olarak bu yıl sermaye artırımına gittik. Bu hak edişin bir milyon lirasını biz şirket olarak karşılayacağız. Geriye kalan hak ediş için ise TBMM Bilim, Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanımız Sayın Mücahit Fındıklı'nın destekleri ile ilgili bakanlığımızdan beklemekteyiz. Çünkü bu yıl bu inşaatı tamamlamamız gerekmektedir" dedi.

TEKNOKENT'in bir şehir için çok önemli olduğunu ifade eden TBMM Bilim, Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı ise, Malatya TEKNOKENT'in gidişatıyla ilgili rektörümüzle sık görüşmekteyiz. Bakanlığımızın ödemesi gereken bir hak edişin olduğunu ve şuanda da bir milyon lira kadar bir desteğin ayrıldığını belirtti. Bilim, Sanayi ve Ticaret Komisyonu Başkanı Fındıklı, "Tabi bakanlığımız tarafından TEKNOKENT'ler bir şirket olarak algılanıyor ve prosedür gereği bu tür yapılanmalara ancak kredi desteği sağlanmaktadır.  Onun için TEKNOKENT'lerin oluşum sürecine ancak kısmi zamanlı sağlanan destekler bulunmaktadır.  Ancak biz, Malatya TEKNOKENT'in kısa sürede tamamlanması için, elbette ikili ilişkilerimizi kullanıp Sayın Bakanımız Nihat Ergün'le görüşüp desteklerinin devamını sağlayacağız" dedi.

Malatya TEKNOKENT'ten sonra İnönü Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi (İBTAM) ve bünyesinde kurulan Akaryakıt/Petrol Analiz (PAL) Laboratuvarına geçildi.

Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Eyüphan Yakıncı merkezin çalışmalarıyla ilgili bilgiler verirken Akaryakıt/Petrol Analiz Laboratuarı Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal da laboratuvarla ilgili bilgiler vererek Türkiye Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ile ilgi yaşadıkları bir sıkıntıya işaret etti.

Yrd. Doç. Dr. Önal, "İnönü Üniversitesi Akaryakıt/Petrol Analizi Laboratuvarı olarak ülkemizdeki iki üniversiteden biriyiz. Ancak akredite olan analiz sayısında ise Türkiye'de tek laboratuvarız. Bugüne kadar analiz yaparak EPDK'ya fatura ettiğimiz toplam rakam 464 bin TL'dir. Bunun ancak 140 bin lirasını alabildik ve kalan diğer kısmın ödemesi ise henüz yapılamadı. Bu noktada bizim şöyle bir sıkıntımız oluşmaktadır. EPKD'ya fatura ettiğimiz analizlerin KDV oranı bizlerden hemen alınmaktadır. Analizlerini yaptığımız işlerin karşılığını EPDK'dan alamadığımız zaman analiz ettiğimiz işleri maalesef EPDK'ya fatura edemiyoruz ve üstelik analizlerini yapmak üzere EPDK ile imzaladığımız on yıllık bir protokolümüz bulunmaktadır. Yakında EPDK ile bu sıkıntıların dile getirileceği bir toplantı düzenleyeceğiz" dedi.