X-Işınları Mikrotomografisi ve Kullanım Alanları 1420 defa okundu

İnönü Üniversitesi Bilimsel Teknoloji Araştırmalar Merkezi (İBTAM) bünyesinde yeni kurulup çalışmaya başlayan "X-ray mikrotomografi" cihazının kullanım alanları ve bu cihazla yapılabilecek çalışmalar ile ilgili seminer düzendi.

Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Merkezi (İBTAM) konferans salonunda gerçekleştirilen seminerde konuşan Dr. Phil Salmon, "Mikro Bilgisayarlı tomografi ( Micro-CT) 1990'dan beri 3 boyutlu tahribatsız analiz metodu olarak teknolojinin belirli alanlarında kullanılmaktadır. En genel anlamda MicroCT analizi (taraması) numunenin x-ray geçirgenlik ve yoğunluğuna bağlı olarak, yüksek çözünürlükte 3 boyutta içyapısını ortaya çıkarır.

Yaşam bilimleri alanında mikroCT analizleri kemik ve dokularda mineral çalışmalarıyla başlamıştır, fakat günümüzde yumuşak doku ve biyolojik çalışmalara kadar yapılabilmektedir. Metalürjide de sıkça kullanılan bir metottur ve test edilen malzemenin iç dokusu hakkında detaylı bilgi verir.

Bu sunumda MicroCT'nin fiziksel prensipleri ve tarama yöntemleri özetlenecek olup özellikle örnek olarak kemik histoloji-histomorfometrisi metodolojisi bağlamında MikroCT tekniği ile kemik morfometrisi açıklanmaya çalışılacaktır.

Bunlarla birlikte, osteoporoz, artrit, kemik tümör metastazı, ayrıca genetik araştırma iskelet fenotip çalışmaları, hayvan modellerinde niceliksel ve yapısal uç noktaları değerlendirmek için uygulanan mikroCT çalışmaları anlatılacaktır.

Diş hekimliği uygulamaları ile beraber, ortopedi, doku mühendisliği ve bio-malzeme alanındaki çalışmalara da değinilecektir" dedi.