Yavuz Donat: Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik`in adını "ileride çok duyacaksınız." 1194 defa okundu

Sabah Gazetesinin saygın gazetecilerinden Yavuz Donat, 23 Ağustos 2009 tarihli köşe yazısında üniversitemizi konu aldı.

Ankara'da Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ile gerçekleşen bir görüşmede üniversitemizle ilgili gelişmeleri ve hedeflenen projeleri konuşan Yavuz Donat, bu görüşme sonrası elde ettiği izlenimleri bir köşe yazısında gündeme getirdi. 23 Ağustos 2009 tarihli Sabah gazetesindeki köşesinde 'Anadolu Havası' başlığı ile başlayan ve üniversitemizle ilgili gelişmeleri anlatan, Gazeteci-yazar Yavuz Donat'ın yazısı şu şekilde devam ediyor.

Yavuz Donat Anadolu havası

Ankara çok gergin. Siyasetçiler çok öfkeli. Ramazan ayının manevi iklimi bile siyaset sektörünün yüksek tansiyonunu düşüremiyor.
Böyle durumlarda biz "Anadolu'ya bakıyoruz"

***

Örneğin Malatya'ya göz atalım.Malatya-İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.
Cemil Çelik'in adını "ileride çok duyacaksınız."
Hoca'nın "değişik projeleri" var.

Prof. Dr. Cemil Çelik:
Daha önce TÜBİTAK'ta görev yaptım, biliyorum, Türkiye'de 6-18 yaş arasında, üstün zekalı çocuk sayısı 400- 500 bin. Bunların yüzde 1'ini bile devletin ihtiyaçları yönünde yönlendiremiyoruz.
Türkiye, AB'nin bilim insanı açığını kapatacak potansiyele sahip.

***

Cemil Hoca, üniversite bünyesinde "Üstün Yetenekli Çocuklar Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi" kurmuş.Amaç "okul öncesi çağdan başlamak üzere," yeni politikalar üretmek.Prof. Çelik:
- Türkiye biraz da "bu konuları" konuşmalı...Ama neredeee?

Reform

Malatya Üniversitesi Rektörü Prof. Çelik önümüze bir liste koydu.
Hangi ülke, ne zaman ve nasıl "eğitim reformu" yapmış?Hoca dedi ki:
- 1990'lardan bu yana, AB ülkeleri 5-6 kez üniversite reformu gerçekleştirdiler... Biz ise bu konuyu sadece konuşuyoruz... Ama bir türlü yapamıyoruz... Ne dersiniz?
- Ne diyelim Hocam, konuşmaktan "yapmaya" zaman mı kalıyor ki?

Gündem kayması

Esnaf örgütü, üniversiteye başvurmuş: - Esnaf Bayramı'nı üniversitede yapabilir miyiz?
Rektör demiş ki:- Neden olmasın?..
Bayramınıza biz de katılırız.

***

Rektör, Aleviler'e haber yollamış:

- Gelin, aşure gününü üniversitede yapın... Kapımız ardına kadar açık.

***

Prof. Cemil Çelik: Halk ile üniversite kaynaşmalı. Kurumlar arası işbirliği kültürü yok... Bunu başarmalıyız.
Üniversitede sadece profesörler değil, sektöründe kendini kanıtlamış isimler de ders versinler. Eğitim politikalarını sadece Meclis'in, hükümetin yapmasını beklemeyelim... Üniversite olarak biz de politika üretelim.

***

"Ankara'nın havası" ile Anadolu'nun "gündemi" öylesine farklı ki.

Toplumla barışık üniversite

Öğrenci sayısı 18 bin. Bu yıl 26 bin olacak.
Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik'le uzun süre sohbet ettik.
Dinlediklerimizden bir demet:
İşimiz siyaset değil... İdeolojik kavgalar değil... Üniversite bilim ve teknoloji üretir. Üniversitenin 2008-2013 stratejik planını yaptık.
Toplumla barışık olmak üniversitenin en önemli vasfı. Üniversitemde "seracılık bölümü" var, ama "sera" yoktu... Böyle şey olur mu? Malatya gibi bir kentte teknopark olmaz mı?.. 15 yıl önce kurulmalıydı.

***

Hoca dedi ki "üniversiteler, gereksiz tartışmalarla çok zaman kaybetti."
Ve devam etti:- Artık kendi işimize bakalım... Üniversiteler bilim ve teknoloji üreterek para kazanabilirler... Dünyada örneği o kadar çok ki.

Sahipsiz konular

Türkiye'de "canlıdan canlıya" en çok karaciğer nakli yapılan hastane hangisi?Rektörün yanıtı:
- Malatya-İnönü Üniversitesi, Turgut Özal Tıp Merkezi... Sadece Türkiye'de değil, AB ülkeleri içinde de ilk sıradayız.

***

Şu anda "23 kişi sırada bekliyor." İçlerinde Türk de var, yabancı da.Prof. Cemil Çelik:
- Burayı "Organ Nakli Enstitüsü'ne "çevirmek istiyoruz... Aslında çok daha önce bu yapılmalıydı... Ama böyle konuların sahibi öylesine az ki.

Yavuz Donat - Sabah Gazetesi – 23 Ağustos 2009