Anne Karnındaki Bebeğe Şant Takıldı 3072 defa okundu

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalına il dışından sevk edilen gebe hastaya müdahale edilerek anne ve bebeğin karnı açılmadan bebeğin idrar torbasına şant takıldı.

Başarıyla yapılan tıbbi operasyonla ilgili açıklama yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Önder Çelik şunları söyledi: "İl dışından Turgut Özal Tıp Merkezine sevk edilen ve 32 yaşındaki bir hastaya yapılan klinik ve ultrasonografik değerlendirmesinde 20 haftayla uyumlu bir gebeliğe sahip olduğu ancak bebeğin idrar çıkışını engelleyen tıkanıklığa bağlı idrar kesesinde ve böbreklerinde büyüme, amnion sıvısında ise azalma saptandı. Aileye biriken idrarın bebeğin böbreklerinde hasara yol açabileceği ve anne karnında ya da doğduktan hemen sonra bebeğin ölümüne sebep olma ihtimalinin yüksek olduğu anlatıldı. Biriken idrarın gebelik süresince boşaltılması için anne karnında bebeğin idrar kesesine shunt operasyonu yapılabileceği bildirildi. Ailenin isteği ve onayı alındıktan sonra 05.04.2012 tarihinde, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim öğretim üyeleri Prof. Dr. Önder Çelik, Yrd. Doç. Dr. Ebru Çelik, Yrd. Doç. Dr. Yavuz Şimşek ve Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Canan Ceren Özcan tarafından anne ve bebeğin karnı açılmadan bebeğin idrar torbasına şant takıldı.

Kadın Doğum kliniği perinatoloji ünitesinde gerçekleştirilen operasyonda önce bebeğin çevresindeki amniyotik sıvıdan genetik inceleme için örnek alındı. Ardından bebeğin mesanesine girildi, idrarından örnek alınarak böbrek fonksiyonlarını değerlendirmek üzere incelemeye yollandı. Aynı anda bebeğin idrar kesesi ve amniyotik boşluk arasına shunt yerleştirildi. İşlemden hemen sonra shunt'ın çalıştığı ve gergin idrar kesesinin normal boyutlarına indiği görüldü. Bebeğin idrar tetkikinde böbrek fonksiyonlarının normal sınırlarda olduğu saptandı. Hasta enfeksiyon ve erken doğum riski açısından bir süre doğumhanede yatırılarak takip edildi. Takiplerinde herhangi bir problem saptanmayan hasta sağlıklı bir şekilde taburcu edildi.

Hastanın 3 hafta sonraki ilk kontrolünde bebeğin gelişiminin normal olduğu ve idrarın amniyotik kaviteye sağlıklı bir şekilde boşaldığı izlendi. Hastanın gebelik takipleri perinatoloji ünitesinde devam etmektedir."