"Liderlik ve Spor" Paneline Büyük İlgi 763 defa okundu

İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) Antrenörlük Eğitimi Bölümü 2. sınıf öğrencileri tarafından "Liderlik ve Spor" konulu panel düzenlendi.

Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu konferans salonunda yapılan panele Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan İçen, Beden Eğitimi ve Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Cengiz Arslan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Oturum başkanlığını Yrd. Doç. Dr. Murat Şentuna'nın yaptığı panelde, bir dönem Malatyaspor'u çalıştıran profesyonel futbol antrenörü Ziya Doğan ile Malatyalı Üst Klasman (Süper Lig) hakemi Suat Arslanboğa konuşmacı oldu.

Panel öncesi bir konuşma yapan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Cengiz Arslan, "Türk toplumu, liderlik konusunda çok maharetlidir. Sayısız devletler kurmuş ve yenilerini de her zaman kurabilecek güçte olan milletimiz, çok lider çıkarmıştır. Bunu tarihimizde de görebiliyoruz. En son çıkardığımız liderimizin Mustafa Kemal Atatürk olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Doç Dr. Cengiz Arslan'ın konuşmasının ardından "Liderlik ve Spor" konulu panele geçildi. Panelde ilk sözü alan tecrübeli teknik direktör Ziya Doğan, liderin dürüst, ilkeli ve adaletli olması gerektiğini söyledi. Bu kavram spor dünyası için düşünüldüğünde ise, iyi bir liderin takım içinde adaletli davranması gerektiğini kaydeden Doğan, "takım içerisindeki kadroyu sağlam tutmak istiyorsan, takım ruhuna uygun akılcı tutum ve davranışlarda bulunmak gerekecektir. Futbolcu çok uyanıktır. İstediğin kadar edebiyat parçala, istediğin kadar güzel konuş ama yapacağın bir küçük yanlış sana karşı olumsuz değerlendirilir ve asla affedilmez. Buda senden uzaklaşmasına ve takıma zarar vermesine kadar gider. İyi bir liderin öncelikle adaletli olması, takım içinde eşit davranması gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Türk insanının lider yapılı olduğuna dikkat çeken Doğan, doğuştan yetenekli ve lider vasfı taşıyan bir çok insan olduğunu ancak bu yolda ilerlemenin ülkemizde çok zor olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Türkiye şartlarının liderlere maalesef müsaade etmediğini üzülerek ifade etmek istiyorum. Türk insanında çok lider vardır. Ama bu liderleri acaba kim kabul ediyor? Ya da hangi imkanlarla tutuyor? Liderin olduğu kurumlarda bile rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Maalesef buda bizim eksiğimiz. Onun için lider vasfını kendisinde gören ve bu anlamda yönlendirilen arkadaşlarıma sadece "liderliği nasıl yaparım" diye düşünmeyin, şartlara göre de kendinizi hazırlayın derim."

Hakemin yalnız adam olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Üst Klasman Hakemi Suat Arslanboğa, "bizim yapmış olduğumuz iş gereği yalnız adamız. Hakemin seyircisi ya da taraftarı yok. Sahada yalnız adamız. Ailesinden başka hiçbir destekçisi yok. Ama biz buna rağmen mücadele ederek, bazı şeyleri aşmaya çalışıyoruz. Yalnız adam hakem, mutlaka başarılı olmak için bazı engelleri aşmak zorundadır" dedi.

Genç hakem, hakemlerin saha içerisinde birçok zorlukla karşılaştığını belirterek, "Hayat içerisinde önümüze engeller çıkabiliyor. Saha içerisinde iki takım oyuncu kadrosu bulunmaktadır. Hepsini bir tutmak istemiyorum ama bunların arasında mutlaka art niyetli insanlar olabiliyor. Sizi aldatmaya çalışan olabiliyor. Örneğin faul olmayan bir pozisyonu faul gibi göstermeye çalışanlar olabiliyor. Saha içerisinde 22 kişi, kulübede 28 kişi, tribünleri saymıyorum, hakemin yaşadığı zorlukları siz değerlendirebilirsiniz. Televizyonun başındaki izleyenlerin neredeyse tamamı hakemi eleştiriyor. Televizyonun karşısında 70 milyon antrenör, 70 milyonda hakem var. Böyle konuşan insanlara düdüğü verip, sahaya çıkarsanız inanın bana düdüğü bırakıp kaçarlar. Dışarıdan insanları eleştirmek çok kolaydır. Bu işin çok zorlukları var. Hiç kimse tepeden gelip, oraya konulmuyor. Eğer sizde bir yetenek yoksa azim yoksa inanç yoksa başarılı olmanız çok zordur" şeklinde konuştu.