Bilim Şenliği Sona Erdi 893 defa okundu

İnönü Üniversitesinin koordinatörlüğünde yapılan Türkiye Bilimsel Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen "Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Bölge Yarışması" sona erdi.

TÜBİTAK'ın Türkiye çapında 12 Bölge Merkezinde düzenlediği yarışma, Bilgisayar, Biyoloji, Coğrafya, Fizik, Kimya, Matematik, Sosyoloji ve Tarih alanlarında yapıldı. Bölge Merkezliğini Malatya'nın yaptığı, Adıyaman, Bingöl, Diyarbakır, Elazığ, Tunceli, Mardin ve Şanlıurfa illerinden yarışmaya hak kazanan 70 proje içerisinde 11 proje birinci olarak belirlendi.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve yarışmanın finalistlerinin açıklandığı törene Rektör Vekili ve TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. İlhan İçen, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, davetliler, öğrenci ve danışman öğretmenleri katıldılar.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan törende ilk konuşmayı yapan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, "bilimsel anlam taşıyan bu yarışmayı çok önemsemekteyim. Bölgemiz adına yarışmanın İnönü Üniversitesi koordinesi ile ilimizde yapılmasından ayrı bir mutluluk duymaktayım. Öğrencilerimizin çok güzel projeler hazırladığını gördüm. TÜBİTAK gibi bilimsel bir kurumun öncülüğünde öğrencilerimizin projeler üreterek yarışmaya katılması başlı başına bir başarıdır zaten. O yüzden her ne kadar bir derecelendirme yapılsa da projeleriyle yarışmaya katılan tüm öğrencilerimiz ve danışman öğretmenlerimizin başarılı olduğunu belirtiyor ve onları tebrik ediyorum" dedi.

TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. İlhan İçen, Bilim Şenliği'ne 8 ilden toplam 312 projenin katıldığını, ancak bunlardan 70 tanesinin sergilenmeye değer görüldüğünü belirterek, ilginin her geçen gün arttığını söyledi.

Prof. Dr. İçen, "bu yarışma, öğrencilerin yaratıcı yönlerini ortaya çıkarmayı ve onları bilimsel araştırma yapmaya teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla öğrencilerimiz proje hazırlamaktadır. Proje hazırlayan öğrencilerimiz, bilimsel yöntemin aşamalarından problemi ortaya koymayı, onunla ilgili bilgi toplamayı, hipotezler sunmayı, onları laboratuvar ortamında test etmeyi ve sonuca varmayı öğrenmektedirler. Bu bilimsel yöntem hayatımızın her aşamasında bizlere yol gösterecek ve asıl kazancımızda bu olacaktır" dedi.

Değerlendirmeye katılan jüri adına konuşma yapan Prof. Dr. Bülent Alıcı, her projenin birbirinden güzel olduğunu, seçim yapmakta çok güçlük çektiklerini ifade ederek Ankara finallerine katılmaya hak kazanan proje sahiplerine başarılar diledi.

Bölgeye bağlı üniversitelerden ve farklı dallardan oluşan jüri tarafından değerlendirilen 70 proje arasından ödüle layık bulunan proje sahiplerine ödülleri verildi. Birincilik ödülüne layık görülen 11 proje Ankara finallerine gitmeye hak kazandı.

Finale kalarak Ankara'daki yarışmaya katılacak olan projeler şu şekilde oluştu; Bilgisayar dalında ( Diyarbakır Burhanettin Yıldız Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi), Biyoloji dalında (Diyarbakır Özel Dicle Fen Lisesi ve Elazığ Kaya Karakaya Fen Lisesi), Coğrafya dalında (Elazığ Kaya Karakaya Fen Lisesi), Fizik dalında, (Şanlıurfa Özel Çağlayan Murat Anadolu Lisesi), Kimya dalında, (Mardin Özel Safiye-Beşir Atak Lisesi), Matematik dalında, (Diyarbakır Rekabet Kurumu Cumhuriyet Fen Lisesi ve Şanlıurfa Fen Lisesi), Sosyoloji dalında, (Malatya Bilim ve Sanat Merkezi ve Malatya Yakınkent Sadiye Ünsalan Lisesi) ve Tarih dalında (Şanlıurfa Özel Çağlayan Tevhide Hatun Anadolu Lisesi)