Nevruz Bayramı Coşkuyla Kutlandı 1361 defa okundu

İnönü Üniversitesi'nde düzenlenen törenle Nevruz Bayramı kutlandı.

Sevgi, kardeşlik ve umut kavramları etrafında birleşilen Nevruz Bayramı kutlamalarına Rektör Vekili Prof. Dr. İlhan İçen, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Süheyla Ünal, Prof. Dr. İsmail Özdemir,  Kültür ve Turizm İl Müdürü Derviş Özbay, Fen edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Rıfat Güneş, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadim Ceylan, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Kadir Kartalcı, akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Kutlama programı, Hoca Ahmet Yesevi Salonunda, Doç. Dr. Nesrin Sis tarafından "Nevruz ve Türk Dünyasında Nevruz" konulu konferansla başladı.

Nevruz Bayramının tanımı, tarihçesi ve kutlandığı coğrafya ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Doç. Dr. Nesrin Sis şöyle konuştu: "Nevruz sözcüğü Farsça nev (yeni) ve ruz (gün) sözcüklerinin birleşmesinden
meydana gelmiş olup "yeni gün" anlamına gelmektedir. Nevruz, baharın ilk günü kabul edilir. Bugün kuzey yarım kürede bahar ekinoksunun (gün tün eşitliği)oluştuğu gündür. Nevruz toplum yaşantısını kolaylaştırmak amacıyla doğa güçlerini etki altına almak için düzenlenen törenlerdendir. Doğayla barışık olma isteğiyle kıştan yaza geçişte kutlanan bir bayram olarak devam ede gelmiştir.

Anadolu'da Nevruz-i Sultan, Sultan Nevruz, Navrız, Mart dokuzu gibi adlar verilen Nevruz, farklı yörelerde değişik biçimlerde kutlanır. Alevi-Bektaşi topluluklarda ise inanca dayalı bir anlam da ifade etmektedir. Anadolu halkı için sadece Nevruz günü değil, Nevruz gecesi de kutsallık taşımaktadır. Bu gece canlı cansız bütün varlıkların Tanrı'ya secde ettiğine inanılır.

Nevruz günü ıspanaklı börek, soğan kabuğu ile boyanmış yumurtalar, yufka, sarı-burma, şeker, leblebi, lokum yenilen yemekler ve ikram edilen yiyecekler arasındadır. Nevruz günü ziyaretler esnasında büyük ateşler yakılır ve bu ateşlerin üstünden atlanılır.

Türkiye dışındaki, Azeri, Kazak, Kırgız, Türkmen, Özbek, Tatar, Uygur Türkleri ve Balkan Türkleri gibi Türk topluluklarında da Nevruz geleneği canlı olarak devam etmektedir. Anadolu'da ve Türk dünyasında doğanın canlanması, her dönemde çeşitli törenlerle kutlanmıştır. Cemrelerin düşmesiyle doksan günlük kara kış bitip, toprak uyanmaya başlar. Tüm bunlar yeni bir yaşamın başlangıcı kabul edilerek, sevinçle karşılanmış, yüzyıllardır süregelen geleneklerle kutlanmıştır."

Türkiye, Türki cumhuriyetler ve dünyanın değişik ülkelerinde kutlanan nevruz bayramları ile ilgili bilgilerin verildiği konferansının ardından İnönü Üniversitesi öğrencileri arasında yapılan Nevruz konulu resim ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Nevruz programına İnönü Üniversitesi Halk Oyunları Ekibinin gösterisi ve Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğrencilerinin konseri ile Mudanya Meydanında devam edildi. Meydana toplanan ve Nevruz Bayramı kutlamalarının vazgeçilmezi olan Nevruz Ateşinin yakılmasıyla coşan öğrenciler neşe içinde halaylar çekerek eğlendiler.