Çanakkale Savaşlarına Farklı Bir Bakış 1260 defa okundu

İnönü Üniversitesi'nde "Çanakkale Savaşları'na Farklı Bir Bakış, Kahraman Bir Hemşire Safiye Hüseyin (ELBİ)" konulu konferans verildi.

Hoca Ahmet Yesevi salonunda düzenlenen, Malatya Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Behice Erci'nin verdiği konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Özdemir, Tıp Fakültesi Dekanı Ahmet Kızılay, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadim Ceylan, Genel Sekreter Yrd. Doç. Dr. Kadir Kartalcı, akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Konferans, saygı duruşu, İstiklal Marşı'nın okunması ve Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi öğrencileri tarafından Çanakkale Savaşı'nı anlatan türkülerin seslendirildiği müzik dinletisi ile başladı.

Tarih boyunca kazanılan zaferlerde savaşan kadınlarımızın da çok sayıda olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Behice Erci şunları söyledi: "Anadolu topraklarının kaderini etkileyen Çanakkale savaşı dünya savaş tarihinin kilometre taşlarından biridir.  Dünya tarihinin en büyük ve eşsiz savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşı'nda zaferi de kahraman askerlerimizin inancı ve vatan sevgisi getirmiştir. Tarih boyunca kazanılan zaferlerde savaşan kadınlarımız da çok sayıdadır. Kara Fatmalar, Nene Hatunlar bunlardan sadece birkaçıdır.

Bu kadın kahramanlarımızdan hakkında roman yazılan Çanakkale'nin kahramanı Safiye Hüseyin'dir. Balkan Savaşları ile birlikte Türk kadını hastanelerde çalışmaya başlamıştır. Safiye Hüseyin'de önce balkan savaşlarında sonrada Çanakkale Savaş'ında gönüllü bir hemşire olarak hizmet veren kahraman bir Türk kadınıdır.

Safiye Hüseyin, İngiltere'de deniz ataşeliği hizmetinde bulunan Ahmet Paşa'nın kızıdır. Öğrenimini Avrupa'da yapmış, son derece iyi eğitim almıştır. Kendi kültürünün yanında batı kültürüyle de yetişen bu ilk hemşiremiz, saltanat döneminde Almanya ve İsviçre'de düzenlenen milletlerarası kongrelere katılmıştır. İlk defa ulusumuzu bu alanda temsil etmiş, yabancı devletlerden iftihar ve takdir nişanları almıştır. Safiye Hüseyin, ilk olarak Balkan Harbi'nde bulunmuş, gözünü kırpmadan cepheye gidip askerlerimizin yarasını sarmıştır. Safiye Hüseyin, önce Çanakkale'ye gönderilen Reşit Paşa Vapurunda ardından Eceabat ve Anafartalar'daki ordu karargâhlarında ve cephe gerisinde çalışmıştır. Tarihin en kanlı savaşlarından biri olan Çanakkale Savaşı yaşanırken de cepheden uzak kalmamıştır.

Çanakkale Savaşı başladığında Safiye Hüseyin gönüllü hemşire olarak yazılmış; Balkan savaşlarında hastabakıcı olarak görev aldığı için Reşit Paşa hastane gemisine başhemşire olarak verilmiştir. Çanakkale Savaşı başladığında birçok vapur hastane gemisine dönüştürülmüştür. Reşit Paşa da bu vapurlardandır. Hastane gemileri Akbaş veya Kilya iskelesinden yaralıları alıp İstanbul hastanelerine, Hilal-i Ahmer ve Vatan hastanelerine yaralı sevk ediyorlardı. Reşit Paşa vapuru, Akbaş İskelesinden gelen yaralılara ilk müdahalelerin yapılması için demirli vaziyette tutuluyordu.

Safiye Hüseyin, Tarihin en kanlı savaşlarından biri olan Çanakkale'de kahraman askerlerimizin yanında görev yapan bir Türk kadını ve ilk Türk hemşiresiydi. Bu memleketin evlâtları, vatan için hiç sakınmadan en onulmaz yaraları alırken, onlara var gücüyle destek olan bir kadın kahramandı. Gözlerini kırpmadan cepheye koşan kahraman Mehmetlere, Bekir Çavuşlara cephe gerisinde destek olan yüce gönüllü kadınlarımızdan biridir. Bir an bile tereddüt etmeden vatan uğruna toprağa düşmeyi göze alan, vazifelerini yerine getirmeyi her şeyden aziz bilen cengâverlerin, yaralı yiğitlerin özlediği anne şefkati Safiye Hüseyin'in inanç dolu yüreğinde cisimleşiyordu.

Safiye Hüseyin, cumhuriyetin ilanından sonra da tüm hayır kurumlarında ve derneklerde üstün bir feragatle çalıştı. Hemşirelik mesleğiyle ilgili hayli yazılar yazdı ve konferanslar verdi. Ömrünün son gününe kadar mesleğinin tutkusu içerisinde yaşamını sürdüren ilk hemşiremiz Safiye Hüseyin, 1964 Temmuz'unda 83 yaşında, yetiştirdiği hemşirelerin kucağında gözlerini kapadı.

Safiye Hüseyin ve değerleri uğruna canını hiçe sayarak feda eden ecdadımızı minnet ve rahmetle anıyoruz."