Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik Tekstilci İşadamları ile Bir Araya Geldi 909 defa okundu

Üniversite- Sanayi işbirliği çerçevesinde, tekstil sektörü ile üniversite ilişkisinin ele alındığı toplantıda Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik ilimizdeki tekstilci işadamları ile bir araya geldi.

İnönü Üniversitesi Havuzbaşı Tesislerinde düzenlenen toplantıya Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Özdemir, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Hüseyin Erkoç,  Yakınca Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Bülent Alıcı, 1. Organize Müdürü Remzi Yaşar, KOSGEB Müdürü Murat Seki, GAP İplik, İPAŞ, AKBULUT, TAHA, İLSAN, YAKA, ÖZAK, PENTEKS, MONO, 7 AS BRANDA, FIRAT, ROTA, ÖNDER, TAŞKIN, BAYKANLAR, IŞIK, KARAGÖZ, GÜLTEKİNLER Tekstilin temsilcileri ve Yakınca Meslek Yüksekokulu Tekstil Bölümü öğretim üyeleri katıldı.

İnönü Üniversitesindeki gelişmelerden kısaca bahseden Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik konuşmasında şunları söyledi: "Üniversitelerde üretilen bilgiler bir üretime dönüştürülemiyorsa,  ülkenin sorunlarına çözüm olamıyorsa bu bilgiler, Dünya ölçeğindeki üniversite anlayışına göre çok fazla anlam ifade etmemektedir.

37. yaşına giren üniversitemiz artık önemli işler yapmaya çalışmaktadır. Üniversitemizin 14 fakültesinin yanında 12 Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Türkiye'de diğer kurumlar gibi üniversitelerde bir dönüşüm yaşamaktadırlar.

Bu anlamda İnönü Üniversitesi, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde sizlerin ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli insan kaynağı yetiştirmek için gayretli bir çalışma süreci içerisine girmiştir.

Bu çalışma sonucunda birçok Meslek Yüksekokulumuzda birbiriyle örtüşen programların olduğunu tespit ettik. Önümüzdeki süreçte, Türkiye'de model olacak Meslek Yüksekokulları oluşturma çabasını göstereceğiz. Ülkemizin öncelikli sorunları arasında olan ara eleman ihtiyacının karşılanması noktasında maalesef iyi değiliz. Biz bu sorunu ortaöğretim döneminde çözmeyi başaramadık. Sektörün ihtiyacı olan ara eleman yetiştirme meselesini Meslek Yüksekokulları düzeyinde, iki yıllık programlarla çözmeye çalışmalıyız. Bundan sonra Meslek Yüksekokullarını çeşitli konseptlere göre ayırmak istiyoruz. Meslek Yüksekokulları ihtisas alanlarına göre yapılandırılacaktır. Mesela, Yakınca Meslek Yüksekokulu sadece tekstil ve altyapısı üzerine yoğunlaşmak suretiyle öğrenci yetiştirecek ve tekstil sektörünün ihtiyacı olan kalifiye eleman mezun edecektir. Yani her Meslek Yüksekokulunun kendine ait belli bir alanı olacak ve bu doğrultuda uzmanlaşarak kendilerini geliştirecekler. Buradan yola çıkarak sadece tekstil alanında geliştirmeyi düşündüğümüz Yakınca Meslek Yüksekokulumuzda, açılması gereken bölüm ve programları kendimize göre değil de tekstil sektörünün ihtiyaç duyduğu alanlarda kuralım istiyoruz. Bu şekilde hem sanayici işadamlarımızla ortak çalışmalar yapacak hem de daha başarılı ve olumlu sonuçlar alacağımızı düşünüyorum. Bunun için bugün düzenlediğimiz toplantıda sizlerle bir araya gelerek bu konuları değerlendirelim istedim. Toplantımıza iştirak ettiğiniz için teşekkür ederim."

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H. Hüseyin Erkoç, "Sanayi-Üniversite işbirliği noktasında daha önceleri gerçekleştiremediğimiz bu tür toplantıları bugün Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik öncülüğünde gerçekleştirdiğimiz için mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Türkiye'nin dünyadaki diğer ülkelerle ekonomik şartlarda rekabet edebilmesi için kalifiye eleman ihtiyacı sorununu öncelikle çözmesi gerekmektedir. Özellikle gelişmekte olan ülkelere baktığımızda meslek okullarında okuma oranının yüksek olduğunu görmekteyiz. Ülkemizde bu oran hala çok düşüktür. Meslek Yüksekokullarına rağbeti arttırmak için önemli girişimlerde bulunmamız gerekmektedir.  Mesleksizliğin önüne geçebilmek için meslek sahibi gençlerin yetiştirilmesi lazımdır. Ülkemiz genç bir nüfusa sahiptir. Toplumumuzda bir taraftan işsizlik sorunu varken diğer taraftan işverenlerimiz alanında uzman, yetişmiş eleman bulamamaktadır. Bu çelişkilerin ortadan kalkması için en önemli yardımcı unsurun üniversiteler olduğunu bilmekteyiz. İnönü Üniversitesinin geliştirmek istediği her Meslek Yüksekokulun tek ama farklı bir alanda öğrenim vermesi için geliştirmek istediği modeli destekliyoruz. Bu toplantının çok önemli olduğunu belirterek üniversitemize ve işadamlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından tekstil sektöründe söz sahibi olan işadamları ve ilgili davetliler söz alarak, üniversite ile işbirliği konusunda yapılması gereken çalışmalar ve sektörün sorunlarının çözümleri noktasında önerilerde bulundular. Meslek Yüksekokullarının farklı ama tek alanda geliştirilmesi modelini önemli bir gelişme olarak gördüklerini vurgulayan işadamları tekstil sektörü olarak her zaman İnönü Üniversitesinin yanında olduklarını belirttiler.