İntraabdominal Enfeksiyonlara Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu 829 defa okundu

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ve Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD) tarafından " (Karın içi) Enfeksiyonlara Güncel Yaklaşımlar Sempozyumu" yapıldı.

Sempozyuma İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Türkiye EKMUD Başkanı Prof. Dr. Haluk Vahaboğlu ve öğretim üyeleri katıldı.

Organ naklinde en büyük risklerden birinin enfeksiyon olduğunu söyleyen İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yaşar Bayındır, "Bu sempozyumun düzenlemesinde emeği geçen Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik, Dekanımız Prof. Dr. Ahmet Kızılay hocamıza, Karaciğer Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Sezai Yılmaz hocamıza ve ekibine, EKMUD Başkanı Prof. Dr. Haluk Vahaboğlu'na, radyoloji bölümü hocalarımıza ve ekibine teşekkür ediyoruz. Karaciğer nakli çok zor bir ameliyattır. Zor olan bu ameliyat beraberinde bir takım riskleri de barındırıyor. Bu risklerden en büyüğü ise enfeksiyonlardır. Enfeksiyonlardan dolayı ya nakil edilen organın kaybı ya da hastanın kaybı söz konusudur. Bu istenmeyen olaylarla mücadele çok büyük önem arz ediyor. Bu manada genel cerrahi, organ nakli, enfeksiyon hastalıkları, mikrobiyoloji laboratuvarı, iç hastalıkları, radyoloji gibi bir çok branşın ortaklaşa hareket etmesi gerekmektedir " dedi.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin çeyrek asırlık bir tarihinin olduğunu söyleyen, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay ise, "Fakültemiz 25 yıllık bir geçmişe sahiptir. Dolayısıyla orta yaş fakültesi. Buna olgunluk dönemi de diyebiliriz. Başarının en yüksek düzeyde sağlandığı bir döneme girmiş bulunuyoruz. Fakültemizde, karaciğer nakli konusunda Türkiye'de ve Avrupa'da çok büyük bir başarı elde etmiş bir grubumuz var.

Tıp Fakültelerinin her alanda başarıya sürüklemesi mümkün değil. Temel, tıp alanlarının seçilmesi gerekiyor. Bizde kendi fakültemizde karaciğer nakli ötesinde böbrek, kemik iliği, kornea, pankreas ve akciğer nakli gibi, bir kısmı henüz başlamamış olan organ nakillerini geliştirerek, büyüterek, gerek ülkemizde ve gerekse de dünyada önemli merkezlerden birisi olmaya çalışıyoruz. Kanserde de aynı çalışmalara devam ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda aynı başarıyı kanserde de duyacaksınız. Kanser Enstitüsü gibi bir enstitüye de ulaşarak bu konuda da büyük bir başarı umuyoruz" dedi.

Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik ise, "İnönü Üniversitesi Türkiye'de yeni bir model oluşturuyor. Bu şaka filan değil. İnönü Üniversitesi'nde sağlamış olduğumuz barış ve huzur ortamıyla birlikte akademisyenlerimiz önemli başarılara imza atmaktadırlar. Üniversite hastanelerinin içerisinde bulunduğu sıkıntıları biliyorsunuz. Turgut Özal Tıp Merkezi'nin öyle bir sorunu yok. Diğer üniversite hastanelerinden gelen yöneticiler yakalamış olduğumuz bu başarıyı takdirle karşılıyor ve bunun sebebini soruyorlar. Her şeyin ilacı önce samimi olmaktır. Üniversite ortamında samimiyet ve uyum atmosferinin olması, başarının yüzde 50'sini oluşturmaktadır. Ondan sonra hekimlerin başarısı bunun üzerine artı değer katıyor.

Konuşmalardan sonra panellere geçilerek, bilimsel çalışmalar anlatıldı.