Türkülerde Hekimlik ve İyi Hekim Olmak Kavramı 1095 defa okundu

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından "Türkülerde Hekimlik ve İyi Hekim Olmak Kavramı" nın anlatıldığı program düzenlendi.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programa Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan İçen, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kızılay, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen, akademik, idari personel ve öğrenciler katıldı.

Programla ilgili konuşan Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Selim Doğanay, sağlık personeline, toplumun türkülerde dile gelen ve doktorun toplum tarafından algısını yansıtan ve iyi bir hekim olmanın yollarını anlatan farklı bir bakış açısı ile hekimliğin toplumun gözünde şekillenmiş algısını, türkülerin anlamı ve ortaya çıkarken ki duygu durumunu gösteren bir program düzenlediklerini söyledi.

Konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Eğrilmez'in katıldığı programda "Türkülerde Hekimlik ve İyi Hekim Olmak Kavramı" müzikal sunumla değerlendirildi.

Prof. Dr. Sait Eğrilmez, sunumun başında sözleri çok güzel olduğu ve anlamı güçlendirdiği için türküleri tercih ettiğini söyledi. İyi bir hekim olmanın ilk şartının hastayı iyi anlamak olduğunu belirten Prof. Dr. Eğrilmez, "Bizler Bugüne kadar Batı tıbbını örnek aldık. Şimdi Batı insanının anlayışından değil, türkülere bakarak, Anadolu kültürünün, Anadolu insanının kendi sözlerine bakarak iyi hekim nasıl olur araştırdık. Tıp Fakültelerine giren öğrencilerimize iyi hekim olmak tanımını hocalarımız her boyuttan anlatıyorlar. Biz de türkülerle doktorlardan istenenleri derledik. Bu derlemeden elde ettiklerimizi dört yıldır anlatıyoruz. Öğrencilerimize stetoskobu saza dayayarak dinlemeyi alışkanlık haline getirip değişik bir bakış açısı edinmelerini sağlamayı amaçlıyoruz." dedi.

İyi hekim olma kavramı, hekimin yüz ifadesi, sıra, para, sınıf farkları, çocuk hastalar, mahremiyet, empati, sağlık kuralları, kader ve hekimlik, sevda yaraları ve hekimlik konularına açıklık getiren Prof. Dr. Eğrilmez, hekim hasta ilişkisinin konu alındığı türküler okuyarak bu türkülerin sözlerini yorumladı.