Üniversitemiz Doğu`nun İlk Kök Hücresini Üretti 1634 defa okundu

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim dalı bünyesinde kurulan Kök Hücre Araştırma ve Uygulama Laboratuvarında yağ dokusu ve kemik iliğinden insan kaynaklı mezenkimal kök hücre (MKH) izolasyon işlemi başarıyla gerçekleştirildi.

Konuyla ilgili bilgiler veren İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Önder Çelik şunları söyledi: "Ülkemizde insan ve hayvan dokularından erişkin kaynaklı mezenkimal kök hücre izolasyonu ve çoğaltılması ve deneysel araştırmalarda kullanılmasının yasal sakıncası bulunmamaktadır. Biz de iki yıl önce Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik'in direktifleriyle başladığımız "kök hücre kültürü" laboratuvarının teknik ve kimyasal madde alt yapısını, yeterli bilgi, tecrübe ve akademik düzeyde personel eğitimini tamamlayarak, kök hücre kültürü işlemlerimizi başlatmış bulunmaktayız. İlk olarak yağ dokusu, kemik iliği ve plasenta kullanılarak kök hücre izolasyon çalışmalarına başladık. 08.12.2011 perşembe günü insan yağ dokusu ve kemik iliği kullanarak ekim yaptığımız kültürlerde mezenkimal kök hücre izolasyonunu gerçekleştirdik. İzolasyonunu gerçekleştirdiğimiz hücrelerin 3-12 gün arasında hücre kültürü ortamında canlılık ve çoğalma aşamalarını sağladıktan sonra hemen ardından hücrelerimizin sayısını arttırmaya yönelik yoğun bir hücre kültürü gerçekleştireceğiz. Yaklaşık 15-30 günlük bir hücre kültürü döneminden sonra hücreler hem gerekli analizlerin gerçekleşmesi hem de daha sonra yapılacak deneysel çalışmalar için yeterli sayıya ulaşacaklar ve bu çalışmalarda kullanılmak üzere dondurularak saklanacaklardır. Dondurulmadan önce bu hücrelerin gerçekten mezenkimal kök hücre olup olmadığını doğrulamaya yönelik karakterizasyon ve diferansiasyon analizleri yapılacaktır. Dolayısıyla tüm dünyadaki merkezlerde olduğu gibi elde ettiğimiz hücrelerin kök hücre karakterinde olduğunu da kendi laboratuvarımızda çeşitli analizler ile belirleyebileceğiz. İzole ettiğimiz hücreleri kendi laboratuvarımızda, üniversitemizde, şehrimizde ya da ülkemizdeki diğer bilim insanlarının deneysel çalışmalarında kullanımlarına sunabileceğiz. Bu sayede ülkemizde sayılı merkezde yürütülen kök hücre üretim ve araştırma çalışmalarında üniversitemiz de yer almış olacaktır. Ayrıca laboratuvarımızda başlayan bu çalışmalar sayesinde İnönü Üniversitesinde kök hücre teknolojisi; teknik cihaz, sarf malzeme ve tecrübe ve bilgi birikimine sahip personel yapısıyla bütün olarak başlatılmış olacak ve başarı ile yürütülmesi ve geliştirilmesi için gerekli çaba gösterilecektir."