Doç. Dr. Koray Sazlı Engelsiz Yaşamı ve Beste Yapmayı Anlattı 220 defa okundu

Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında İnönü Üniversitesi'nde "Doç. Dr. Koray Sazlı eserleri, kullandığı kompozisyon teknikleri, müzikal anlayışı ve engelsiz yaşam" konulu konferans düzenlendi.

Devlet Konservatuvarı Konferans Salonunda düzenlenen programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süheyla Ünal, Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Sağer, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Dünyanın sayılı görme engelli kompozitörlerinden olan Doç. Dr. Koray Sazlı'nın konuşmacı olarak katıldığı programda İnönü Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yusuf Dumlupınar ve Adnan Menderes Üniversitesi Öğretim Üyesi Alexsander Makaev'de müzik dinletisi sundu.

Programda konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süheyla Ünal, "İnsanların birçoğunda fiziksel engeller bulunabilir ancak, önemli olan zihindeki engelleri yıkmaktır. Öncelikle bireysel olarak engelsiz bir yaşamı kabul etmeli ve toplumumuza da bu bilinci yaymada önemli rol üstlenmeliyiz. Doç. Dr. Koray Sazlı'nın engelsiz yaşamı beni çok etkilemiştir. Başarısından dolayı kendisini kutluyor aramızda görmekten duyduğum memnuniyeti belirtmek istiyorum" dedi.

Doç. Dr. Koray Sazlı ise eserleri, kullandığı kompozisyon teknikleri, müzikal anlayışı ve engelsiz yaşam konularında bilgiler verdi. Yapmış olduğu bestelerin esere dönüşümleri sırasında yaşadığı güçlük ve avantajları, çağdaş müzik yapmanın zorluklarını ve tüm bu süreçte kullanılan somut materyallerin önemine değinen Doç. Dr. Koray Sazlı, "günümüz teknolojisi artık önceden çok zor olan bir konuyu kolay hale getirmiştir. Bir işin üstesinde gelebilmek için gereken azim ve sabrı göstermek son derece önemlidir. Bugünün imkânlarını kullanırsak eğer, engelli bir birey için engelsiz bir yaşamın zor olmadığını söyleyebilirim" dedi.

Beste konusuna değinen ve kendisine ait olan birçok bestenin yabancılar tarafından çalınabilmesi için çalışmalar yaptığını belirten Doç. Dr. Sazlı, her anlamlı bestenin altında iyi bir kompozisyon anlayışının olduğunu, bir bestecinin de geçmişle gelecek arasında kurduğu köprülerle ancak iyi eserler çıkarabileceğine dikkat çekti.