Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku-Sinema Eserleri Uluslararası Sempozyumu 1444 defa okundu

2. Malatya Uluslararası Film Festivali etkinlikleri kapsamında, Malatya Valiliği ve İnönü Üniversitesi tarafından "Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku-Sinema Eserleri Uluslararası Sempozyumu" düzenlendi.

Malatya Remark otelde düzenlenen sempozyuma Malatya Valisi Doç. Dr. M. Ulvi Saran, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Başkanı Mehmet Kılıç, Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Özdemir, Malatya Baro Başkanı Eyüp Kutlubay, İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Şenocak, yurt içi ve yurt dışından bilim adamları katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Şenocak, "Sinema eserleri 1952 yılından beri Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında ayrı bir eser tipi olarak korunmaktadır. Bu kanun kapsamında düzenlenen eser tiplerinden birisi olan sinema eserleri birçok hukuki sorunun kaynağını oluşturmaktadır. Türk hukukunda sinema eserleri sahipleri ile ilgili yasal değişikliklerin neden olduğu sorunlar, Yargıtayın ve doktrinin bu sorunlara yaklaşımı, Avrupa topluluğu hukuku ile karşılaştırmalı hukuktaki sinema eserleri ile ilgili düzenlemeler bu sempozyumun konusunu oluşturmaktadır. Bu bağlamda, Türk hukuku yanında İsviçre, Avusturya, Almanya ve Çek Cumhuriyetindeki mevcut hukuki düzenlemeler tartışılacaktır" dedi.

Açılışını gerçekleştirdikleri 2. Malatya Uluslararası Film Festivali'nin göz alıcı bir etkinlik olarak cereyan ettiğini vurgulayan Malatya Valisi Doç. Dr. M. Ulvi Saran, "Türkiye'nin her bir tarafından uluslararası alanda gelen sinema eserleri bir hafta boyunca bu festival kapsamında gösterime girecek. Bu etkinlik, Malatya'nın, bu bölgede ekonomik ve sosyal açıdan olduğu gibi kültür ve sanat açısından da bir cazibe merkezi olması yönünden önemli bir atılım olarak kendisini göstermektedir.

Önemli bir bilimsel toplantı olan Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku-Sinema Eserleri Uluslararası Sempozyumu'nu, 2. Malatya Uluslararası Film Festivali'nin icrası sırasında bir etkinlik olarak bu yapıyla bütünleştiren ve sonuç itibariyle buradaki programın sonucunda Türkiye'de Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku alanında ciddi bir katkı sağlayacağına inandığım böylesine önemli bir adım nedeniyle Prof. Dr. Kemal Şenocak'a teşekkür ediyor ve sempozyumun başarılı geçmesini diliyorum" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmalardan sonra iki oturum şeklinde düzenlenen Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku-Sinema Eserleri Uluslararası Sempozyumu'na geçildi.

Oturum başkanlığını Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Başkanı Mehmet Kılıç'ın yaptığı ilk panelde, Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Üyesi Levent Yavuz "Türk Hukukunda Sinema Eserleri ve Eser Sahipliği", Dr. Harald Karl (Avusturya) "Avusturya Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Açısından Sinema Eserleri", Dr. Annatina Menn (İsviçre) "İsviçre Fikir ve Sanat Eserleri Hukuku Açısından Sinema Eserleri", Dr.Tomas Doprichovsky (Çek Cumhuriyeti) "İşitsel-Görsel Esere İlişkin Çek Cumhuriyeti Fikri Mülkiyet Kanununda Yer Alan Düzenleme" konularında konuştular.

Oturum başkanlığını İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Şenocak'ın yaptığı ikinci panelde ise, Prof. Dr. Eva İnes Obergfell (Almanya) "Alman Hukukunda Sinem Eserlerinde Eser Sahipliği ve Eser Sahibinin Kişilik Hakları", Prof. Dr. Winfried Bullinger (Almanya) "Fikri Mülkiyet Hukuku Açısından İnternette Film Sunumları", Dr. Ulrich Amelung (Almanya) "Sinema Filminde Sanat-Sanat ve Müziğin Sinema Filmi Olarak Sunumunun Fikri Mülkiyet Açısından Değerlendirilmesi", Dr. Heidrun Huber (Almanya) "Alman Fikir ve Sanat Eserleri Hukukuna Göre Belgesel Filmler" konularında bildiriler sundular.