EPDK Petrol Piyasası Daire Başkanı Üniversitemiz Petrol Analiz Laboratuarında 1157 defa okundu

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK),Petrol Piyasası Daire Başkanı Taner Mutlu ve Ekibi İnönü Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Merkezi(İBTAM) ve  Petrol Analiz Laboratuarını (PAL) ziyaret etti.

Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya Rektör Yardımcısı Prof.Dr.İlhan İçen ve akademisyenler katıldı.

Toplantıda kısa bir sunum yapan Petrol Analiz Laboratuar( PAL) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal, EPDK'nın vermiş olduğu katkılara teşekkür ederek sözlerine başladı ve "Laboratuarımız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu ile İnönü Üniversitesi arasında teknik düzenlemelere uygun olmayan akaryakıt ürünlerinin tespit edilmesini sağlayacak Akredite Akaryakıt Laboratuarı kurulmasına ilişkin 02.04.2007 tarihinde Ankara'da imzalanan protokol ile kurulum çalışmalarına başlanmış ve 22.12.2009 tarihi itibariyle de TÜRKAK tarafından akreditasyon verilmiştir" dedi.

Ayrıca gelen taleplere 15 personelle cevap verdiklerini ve 10 adet laboratuarı aktif olarak kullandıklarını, laboratuarların çok gelişmiş sistemlerle denetlendiğini 32 kamera ile günde 24 saat takip edildiğini ,ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Yunus Önal son olarak "Laboratuarımız bu tarih itibarı ile tüm akaryakıt türlerinin (toplam analiz sayısı 134) 94 analizinden akredite olup, EPDK'nın öngördüğü 6 tanesinden 18–19 Ekim 2011 tarihinde yapılacak denetimde akredite olunması planlanmaktadır. Sonuç olarak Ekim 2011 denetiminden sonra EPDK'nın öngördüğü akaryakıt türlerinin tümünden akreditasyon sağlanmış olacaktır" dedi.

EPDK Petrol piyasaları Daire başkanı Taner Mutlu yaptığı konuşmada; 2003 yılı itibariyle petrol piyasalarındaki denetimin EPDK'ya verildiğini ve EPDK'nın konu üzerinde çalışmalara başladığını belirtti. Kaçak yakıtla mücadele ve kaliteli yakıt üretiminin başlıca görevleri olduğunu, yakıt kalitesi için standartlar belirlediklerini ve bu standartlara çok kısa zamanda ulaştıklarını belirten Taner Mutlu, pek çok kamu ve özel kurumla protokoller imzaladıklarını da sözlerine ekledi. Akredite edilmiş laboratuarların daha önce sadece Kocaeli-Gebze ve Ankara –ODTÜ'de olduğunu, analizi yapılacak ürünün bu merkezlerde toplanması gerektiğini belirten Mutlu, şimdi İnönü Üniversitesinde, KTÜ ve Ege Üniversitesinde de analizlerin yapıldığını ve İnönü Üniversitesinin bu anlamda çok iyi işler yaptığını, çok iyi bir yere sahip olduğunu belirtti. Bu tip laboratuarların ülke için çok önemli olduğunu da belirten Mutlu "daha önceleri iki üniversite tarafından karşılanan talebi şimdi beş üniversite karşılıyor ve her bölge kendi bölgesinde bulunan laboratuardan faydalanabiliyor" dedi.