Kampüsteki Hayvan Rehabilitesi Konusunda Kamuoyuna Duyuru 1382 defa okundu

Ulusal ve uluslararası alanda başarılı bilimsel gelişmeler gösteren Üniversitemiz hakkında bazı yerel medya organlarında Üniversite yerleşkesi içerisinde hayvanların öldürüldüğü yönünde iddiaların yer aldığı, gerçeğe uymayan, asılsız haberlerin yayınlanması nedeniyle kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla konuyla ilgili gerçeklerin açıklanmasına gerek duyulmuştur.

Geçen yıldan beri Üniversite kampüs arazisinde özellikle lojman bölgesinde sahipsiz köpek sayısında ciddi bir artış olmuştur. Kuduz, karma ve parazit aşıları yapılmayan köpeklerin insan sağlığı için tehlike arz ettiği inkar edilemez bir gerçektir. Özellikle lojman çevresinde çocukların oyun alanlarında bu köpeklerin varlığı, lojman sakinlerinde tedirginlik yaratmıştır. Çocukların korkuları ve ebeveynlerinin hastalık bulaşma endişelerinden dolayı çocuklarımız lojman dahilinde artık dışarı çıkamaz olmuşlardır. Geçen yıl bir öğretim üyemizin çocuğu sahipsiz köpeklerden biri tarafından ısırılmış ve kuduz aşısı olmak zorunda kalmıştır. Birçok lojman sakini de sahipsiz köpeklerin saldırısına maruz kalmıştır. 2011 yılı Haziran ayında lojmanlar alanında tespit edilen birçok sahipsiz köpeğin de uyuz olduğu veteriner hekim tarafından tespit edilmiştir. Sahipsiz köpekler hakkında artan şikâyetler ve sahipsiz köpeklerin lojmanda yaşayan sakinler açısından tehdit oluşturması nedeni ile Üniversite Lojman Yönetim Birimi, Malatya Belediyesiyle bu konuyu görüşmüş, şikâyetleri dile getirmiş ve önlem alınması konusunda belediyeden yardım talebinde bulunmuştur. Malatya Belediyesi, Üniversite yerleşkesinin belediye sınırlarının dışında olması görüşüyle bu konuda yardımcı olamayacaklarını  ifade ederek, problemin Üniversite imkânları dâhilinde çözülmesini istemiş; ancak veteriner hekim kontrolünde toplanacak köpeklerin barınağa kabul edileceği ve rehabilitasyonlarının Belediye tarafından yapılacağını Lojman Yönetim Birimine bildirmiştir. Konuyla ilgili olarak yetkili firmalar ile görüşen Lojman Yönetim Birimimiz, bu konuda topladıkları aidatlardan meydana gelen bütçelerinden hizmet satın alarak, firmanın veteriner hekimi kontrolünde, lojman alanında bulunan özellikle küpesiz ve uyuz olan köpekleri meslek ilkeleri, insani değerler ve hayvan haklarını ön planda tutarak toplatmış ve belediye hayvan barınağına göndermiştir.

Belediye tarafından bir kez aşılanıp küpelenerek bırakılan köpeklerin, özellikle kuduz aşısı için bağışıklık süresinin 1 yıl olması nedeniyle, 1 yıl sonra tekrar aşılanması şarttır. Üniversite Yerleşkesinin çok geniş bir araziye dağılmış olması nedeniyle kuduz bulaştırma ihtimali yüksek olan sincap, tilki ve dağ faresi gibi kemirgenlerle sürekli sayıları artan aşılı veya aşısız sahipsiz köpeklerin karşılaşması her zaman muhtemeldir. Özellikle kuduz riski açısından düşünüldüğünde yerleşke dâhilindeki sahipsiz hayvanların çok ciddi bir şekilde izlenmesi ve takibi şarttır. Malatya Belediyesi'nin görev alanı dışında kalan yerleşkemizin bu tehlikeden uzak tutulması amacıyla, hem köpeklerin aşılanmasını hem de uyuz ve diğer muhtemel hastalıklarının tedavisi için ilaç uygulaması yaptıran Lojman Yönetim Birimimiz bu hayvanların hem kendi hayatları adına ve hem de insanımızın hayatı adına pozitif bir çalışma sergilemiştir.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.