Üniversitemiz TÜBİTAK Formula-G Yarışmasına Güneş Enerjili Araba ile Çıkacak 1344 defa okundu

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Bölümü öğrencileri tarafından geliştirilen ve MİMSAN Şirketinde imal edilen güneş enerjili araba TÜBİTAK Formula-G yarışmasına katılacak.

Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Arif Mehmedov danışmanlığında yürütülen, Elektrik ve Elektronik Bölümü öğrencileri Mustafa Büyükbulgurcu, Onur Sinan Arzuk, Uğur Kocaer, Mehmet Akif Doğan ve Ufuk Kılıç'ın geliştirdiği güneş enerjili araba düzenlenen bir basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtıldı.

MİMSAN fabrikasında düzenlenen toplantıya Rektörümüz Prof. DR. Cemil Çelik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İlhan İçen, MİMSAN Yönetim Kurulu Başkanı Enver İlhan, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kadim Ceylan, öğretim üyelerimiz ve basın mensupları katıldı.

MİMSAN Yönetim Kurulu Başkanı Enver İlhan yaptığı konuşmada, güneş enerjili yarış arabasının imalatının yapılması konusunda İnönü Üniversitesiyle ortak bir çalışma yaptık. Bugün bunun deneme sürüşünü yapacağız. İnşallah bu teşebbüs Malatya açısından AR-GE ve Teknoloji arayışı noktasında bir ilk olur. Bu tür çalışmaların özellikle Üniversite-Sanayi işbirliğinin gelişmesine vesile olacağını da ümit ediyorum, dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik ise konuşmasında şunları söyledi: "Isı sistemleri konusunda Türkiye'de hatırı sayılır bir noktaya ulaşan MİMSAN'ın Yönetim Kurulu Başkanı ve çalışanlarını kutlamak istiyorum. Üniversitemizin MİMSAN ile tanışması ve başarılarını fark etmesi 3 yıl önce başladı. Böylesine önemli gelişmeler kaydeden MİMSAN ile Üniversitemizin çok önceden bilim, teknoloji ve araştırma konusunda ortaklaşa çalışması gerektiği kanısındayım. Bir üniversite kendi yaşadığı coğrafyadaki insanların problemlerini çözmüyorsa, kendi ülkesinin insanlarıyla, sanayicisiyle, sivil toplum örgütleri ve yerel yöneticileriyle işbirliği içerisinde çalışmıyorsa, o üniversite sadece "tabela üniversitesi" anlamına gelmektedir. Biz İnönü Üniversitesi'nin artık "tabela üniversitesi" olmaktan çıkması gerektiğini düşünerek, sanayicilerimiz, yerel yöneticilerimiz ve sivil toplum örgütlerimizle birçok proje geliştirerek ortak çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Bugün MİMSAN ile güneş enerjili araba konusunda yapılan bu çalışma bu örneklerden birisidir.

Artık Dünya'da güneş ve rüzgâr enerjisi gün geçtikçe değeri artan enerji kaynağı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu anlamda TÜBİTAK yaklaşık 7 yıldan beri güneş enerjili araba yarışması yapmaktadır. Mühendislik Fakültemizde bu yarışmalara katılmaya devam etmektedir. Öğrencilerimizin geliştirdikleri güneş enerjili arabanın daha dinamik ve güçlü olması konusunda MİMSAN ile yapılan ortak çalışmada üniversitemize sunulan tüm katkılar için MİMSAN Yönetim Kurulu Başkanı Enver İlhan'a teşekkür ediyorum."

Yapılan konuşmaların ardından güneş enerjili arabanın tanıtımı ve test sürüşü yapıldı. Saatte 70-80 km hız yapması düşünülen güneş enerjili araba ile öğrencilerimiz, TÜBİTAK tarafından 17 Temmuz 2011 tarihinde İzmir'de düzenlenen Formula-G yarışmasına katılacak.