33. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu 1046 defa okundu

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Üniversitemizin işbirliği ile gerçekleştirilen "33. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu" başladı.

Üniversitemiz Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyuma Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Vali Yardımcısı Mehmet Demir, Belediye Başkan Yardımcısı Selim Pilten, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü ve davetliler katıldı.

Saygı duruşu, İstiklal Marşımızın okunması, üniversitemizi tanıtan sinevizyon gösterimi ve Üniversitemiz Akademik Kuartet' in müzik dinletisi ile başlayan sempozyumun açılış konuşmasını Bilim Kurulları adına Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam yaptı.

33. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nun, Anadolu'daki kültür varlıklarının ortaya çıkarılması amacıyla sürdürülen arkeolojik kazı ve araştırmaların sunulduğu ve tartışıldığı bir arena konumunda olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Uluçam, kesintisiz sürdürülen bu toplantıların 33.' sünün gerçekleştirilmesinin büyük bir çabanın ürünü olduğunu söyledi.

Malatya'da, dolayısıyla üniversitemizde yapılan 33. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nun Arslantepe kazılarının 50. yılına denk gelmesinin önemli olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik,  7 bin yıl önceye dayanan ve önemli bir tarihi geçmişe sahip olan Arslantepe höyüğünde yapılan kazı sonuçlarının açıklandığı sempozyumda yaklaşık 350 bildirinin bilim dünyasıyla paylaşılmış olmasının önemli olduğunu söyledi. Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik sempozyumda sunulacak olan bildirilerle Dünya ve Anadolu tarihine önemli katkı sunacak olan bu bilimsel çalışmanın başarılı geçmesini diliyorum, dedi.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü ise şunları söyledi: "Bir milletin en değerli varlıkları, onun tarih boyunca geliştirdiği varlıklar ve bu varlıkları yansıtan kültür varlıklarıdır. Dünya üzerinde birçok coğrafyada yaşam bir şekilde devam etmiştir. Ancak Anadolu topraklarındaki kültürlerin günümüz uygarlığın gelişmesine yaptığı katkı ortaya çıkan kültür varlıkları, kültürel değerler açısından uluslararası çapta önem arz etmektedir. Arkeolojik değerlerimizi ve zenginliklerimizi açığa çıkartarak korumak, tanıtımını ve bilimsel yayınlarını yaparak gelecek kuşaklara intikal ettirmek Bakanlığımızın görev ve sorumlulukları arasında yer almaktadır. Bu görev ve sorumluluğumuzu bizimle paylaşan siz değerli bilim insanlarımızın katılımıyla, 33. Uluslararası Kazı, Araştırma ve Arkeometri Sempozyumu'nun Anadolu'muzun önemli şehirlerinden biri olan Malatya'da düzenlenmesinin heyecanı ve mutluluğu içerisindeyim."

Sempozyum süresince Ülkemizde 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı izni ile Türk ve yabancı bilim insanlarınca gerçekleştirilen arkeolojik kazılar, yüzey araştırmaları ve bu çalışmalarda ele geçen buluntular üzerindeki arkeometrik çalışmalara ilişkin bildiriler sunulacak. Sempozyumda, hafta boyunca dört salonda yaklaşık 350 bildiri yer alacak.

1979 yılından beri kesintisiz her yıl yinelenen ve Ülkemizde gerçekleştirilen en önemli bilimsel faaliyetlerden biri olan, 1979-2003 yılları arasında Ankara dışında İstanbul, İzmir (2 kez) ve Çanakkale'de düzenlenen sempozyum, 2004 yılından itibaren Üniversitelerle birlikte düzenlenmeye başlandı.

Bu kapsamda, 2004'de Selçuk Üniversitesi/Konya, 2005'de Akdeniz Üniversitesi/Antalya, 2006'da Ankara Üniversitesi/DTCF, 2007'de Kocaeli Üniversitesi, 2008'de Onsekiz Mart Üniversitesi/Çanakkale ve 2009'da Pamukkale Üniversitesi/Denizli, sempozyuma ev sahipliği yaptı. Sempozyum, 2010 yılında ise Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri çerçevesinde İstanbul'da düzenlendi.

Prof. Dr. Marcella Frangipane' ye Fahri Doktora Unvanı Verildi

İlimiz Arslantepe Höyük Ören'de 1976 yılından beri fiilen kazı çalışmaları yapan Roma Lasepianza Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Marcella Frangipane' ye Fahri Doktora unvanı Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik tarafından verildi.

Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik, Arslantepe kazılarına 35 yılını veren, artık Malatyalılaşmış ve bizden birisi olarak gördüğümüz Prof. Dr. Marcella Frangipane'ye üniversitemiz senatosu olarak "Fahri Doktora Unvanı" vermek bizim için onurlu bir iş olmuştur. Bu toplantının başlangıcında Sayın Prof. Dr. Marcella Frangipane'ye  "Fahri Doktora Unvanı" vermek ve Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültemizin akademik giysisini giydirmekten büyük bir onur duyuyorum, dedi.

Fahri Doktora Unvanını alan Prof. Dr. Frangipane, "Kendimi adayarak ve karşılığında bilimsel anlamda ve insan olarak pek çok doygunluğu yaşadığım bu yerde hayatımın 35. yılını geçirdim. Arslantepe'de yıllardır devam eden çalışmalar bana, arkeolojide anlamlı sonuçlara ulaşabilmek için zamana, uzun bir zamana ihtiyaç olduğunu; belirli bir stratejinin ve istikrarlı bir uyumun sağlanacağı bir ekibin olması gerektiğini ve daha birçok şeyi öğretti. İnönü Üniversitesi'nin bana verdiği bu yüce onur için doğru kelimeleri bulmam ve uygun bir biçimde cevap vermem kolay değil. Hissettiklerimi ifade etmem oldukça zor, çünkü bu fırsat ve değerli sıfatın bana uygun görüldüğü bu yer benim için oldukça anlamlı ve etkileyici. Sayın Rektörüm Prof. Dr. Cemil Çelik'e teşekkür ederim, dedi.