1. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi 1152 defa okundu

Üniversitemiz Tıp Fakültesi ve İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından organize edilen 1. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi yapıldı.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezimizde yapılan kongreye Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir ve değişik üniversitelerden gelen öğrenciler katıldı.

Kongrenin ilk konuşmasını yapan İNÜBAT Başkanı A. Kübra Bilim, Tıp Fakültesi olarak üniversitemiz bünyesinde ilk kez bir öğrenci kongresi düzenliyor olmak heyecan verici. Uzun bir yolculuğun, büyük bir ekibin çabaların ve edinilmiş tecrübelerin sonucu olarak bugün buraya kadar gelebilmenin anlamı bizim için çok büyüktür, dedi.

Kongre Başkanı Stajyer Dr. Adar Aslan ise şöyle konuştu: "Kongre konumuzu "Travma ve Kardiyak Aciller" olarak belirledik. Çünkü bir pratisyen hekimin hem sık karşılaşacağı hem de karşılaştığında hızlı ve etkin bir yaklaşımla doğru tedavi uygulaması gereken konulardır. İki gün boyunca hocalarımız ve arkadaşlarımızın yapacağı sunumlar, workshop etkinliğinde temel yaşam desteği ve kardiyak aciller simülatörleri ile yapılacak olan interaktif eğitimlerle bunu daha da pekiştirmeyi amaçlıyoruz."

Kongre Danışman Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Doğanay ise konuşmasında şunları söyledi: "Özellikle Tıp Fakülteleri bulundukları üniversitelerin gelişiminde, büyümesinde en önemli unsur olması tespiti ile biz Tıp Fakültesi olarak, tıp fakültesi öğrencilerimizin öncülüğünde kurulmuş olan İNÜBAT ile üniversitemizin bilimsel temsiline, birincisini düzenlediğimiz öğrenci kongresi ile katkı sağlamayı amaçlamaktayız."

Tıp Fakültesi Dekanı prof. Dr. Ramazan Özdemir ise yaptığı konuşmada, özellikle organ nakilleri, kardiyoloji ve daha birçok konuda Türkiye'de ve Avrupa'da önemli başarılar kaydeden Turgut Özal Tıp Merkezi Dünyanın önde gelen merkezlerinin başında gelmektedir. Tıp Fakültesi olarak İnönü Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu ile birlikte bugün düzenlemiş olduğumuz 1. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresiyle ülkemizin değişik üniversitelerinden gelen öğrencilerle birlikte Travma ve Aciller Konusunda önemli çalışmalar yaparak Türkiye'de bir ilki daha gerçekleştirmiş olacağız, dedi.

Üniversitelerde ve öğrencilik yıllarındaki genç insanlarımızın ülkemizin gelecekteki bilim ve teknoloji açığını kapatmada bu tip toplantılarının önemli olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik şunları söyledi: "Türkiye'de birkaç yıl önceye kadar bizim oluşturduğumuz projelerin belli bir sayısı vardı. TÜBİTAK'a sunulan maksimum proje sayısı 6 bin idi. Avrupa birliği normlarında ve TÜBİTAK normlarında sunulan bu projelerin % 15-20'si ancak desteklenebilecek ölçüdeydi. 80 milyona yakın nüfusu olan ülkemiz için bu oran çok yetersizdir. Bu oranlar bize bilim ve teknoloji üretiminde çok çalışmamızın gerektiğini göstermektedir. Bu anlamda başarılı olmamızın yolunun, çocuklarımızı çok erken yaşlarda bilim ve teknoloji üretimi konusuna yönlendirmemiz olduğunu söylemek istiyorum. Bunu da tabi ki üniversiteler yapacaktır. Üzülerek ifade ediyorum. Türkiye üniversiteleri bilim ve teknoloji üretimi konusunda çok geride kaldı. Üniversitelerimiz yıllarca tabela mücadelesi yaptı. Ülkemizin ve dünyanın ihtiyacı olan bilim ve teknoloji üretimi noktasında gayret ve mücadele içerisinde olmadı. Bilim ve teknolojide ileri giden ülkeler insanların rengine, cinsine, kılığına, kıyafetine bakmıyor, bunlarla uğraşmıyor. Beyinleri ile uğraşıyorlar. Dolayısıyla genç bir potansiyele sahip olan bizler gençlerimizi sadece Türkiye'de değil, bugün temel bilimlerde sıkıntı içerisinde bulunan dünya ülkelerinin bilim insanı açığını kapatma noktasında değerlendirebiliriz."

Yapılan konuşmaların ardından yapılan oturumlarda travmaya genel yaklaşım, en sık görülen ve sakat bırakan travmalar; kafa ve spinal travmalar, en sık öldüren travmalar; toraks ve batın travmaları, ortopedik travmalar, ruhsal travmalar, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, akut ve post-travmatik stres sendromu, cinsel istismar, adli tıp ve stres konuları ele alındı.