Dünya Hemşireler Günü Kutlandı 1258 defa okundu

Dünya Hemşireler Günü düzenlenen bir programla kutlandı.

Üniversitemiz Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan törene Rektörümüz Prof. DR. C emil Çelik, rektör yardımcılarımız, Sağlık İl Müdürü Yardımcısı Dr. Hasan Tuncer, Türk Hemşireler Derneği Malatya Şubesi Başkanı Hafize Gürkan, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programda ilk konuşmayı Malatya Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Behice Erci yaptı.

Dünyada 1954 ülkemizde ise 1964 yılından beri kutlanılan 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü kutlama törenleri her yıl aynı tarihte kutlanılmaktadır şeklinde konuşmasına başlayan, hemşireliğin tanımı, tarihsel gelişimi ve hemşirelik eğitimi ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Behice Erci hemşireliğin, kadının şifa vericiliği ile başladığını söyledi.

Toplumuz tarafından hekimin yardımcısı olarak bilinmekte olan hemşirelik mesleğinin aslında kendine özgü özerkliğinin bulunduğu ve bağımsız bir meslek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erci, hemşireliğin meslek özerkliği ve hemşirelerin özen duydukları hakları elde etmeleri dileğiyle tüm hemşirelerimizin gününü kutluyorum dedi.

Turgut Özal Tıp Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürlüğü adına konuşan Ömür Berber ise, tüm mesleklerin amacı insanın güvenlik, sağlık, refah ve mutluluğuna doğrudan ya da dolaylı olarak katkıda bulunmaktır. Hemşirelik, toplumdaki bireylerin hastalıklardan korunması, sağlık düzeylerinin ve yaşam kalitesinin geliştirilmesi, sürdürülmesi ve yükseltilmesinden sorumlu olup, insana doğrudan hizmet veren mesleklerdendir, dedi.

Türk Hemşireler Derneği'nin genel çalışmalarından bahsederek konuşmasına başlayan Türk Hemşireler Derneği Malatya Şubesi Başkanı Hafize Gürkan, dernek olarak hemşirelik yönetmeliğinin değiştirilmesi için ciddi çaba sarf ettiklerini belirtti. Gürkan, yapılan önemli çalışmalar sonunda Türk Hemşireler Derneği yönetmeliği, hemşirelik mesleğinin gerçek anlamda kimliğine kavuşmasının lisans düzeyinde nitelikli bir eğitimle yapılabileceğini 25 Nisan 2007 tarihli hemşirelik kanunu ile meslektaşlarımıza kazandırmıştır dedi.

Hemşirelik mesleğinin insan sevgisi, şefkat, bilgi ve beceri ile yoğrulmuş kutsal bir meslek olduğunu belirten Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Hasan Tuncer, hemşireliğin geçmişten günümüze kadar tıp biliminin becerisiyle çok önemli aşamalar kaydettiğini, her türlü sağlık hizmetinin dengeli, ulaşılabilir, sürekli, kaliteli ve en üst seviyede verilmesinde önemli katkısının olduğunu söyledi.

Sağlık ve bakım hizmetleri için hekimlik ne kadar önemli ise hemşireliğinde en az onun kadar önemli olduğunu vurgulayan Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik, dünyanın en iyi ameliyatını yaptığınız bir ortamda eğer hastaya yoğun bakım hizmetlerini iyi veremiyorsanız, bunun için iyi yetişmiş hemşireleriniz yoksa yaptığınız ameliyatın bir anlamının olmadığını hepiniz biliyorsunuz. Geçmişe ve bugüne baktığımızda ülkemizde nasıl ki hekimlik mesleğinde ilerlemeler kaydedilmişse hemşirelik mesleği konularında da epey mesafe kaydettiğimizi de unutmamamız gerekmektedir, dedi.

Çevre coğrafyasındaki ülkelerden İngilizce eğitim almış hemşireler istenmektedir, nasıl ki tıp eğitiminde uluslararası diplomaya sahip hekimler yetiştiriyorsak,   hemşirelik içinde aynısını düşünmemiz gerekmektedir diyen Prof. Dr. Cemil Çelik, bölgenin en büyük üniversitesi olarak Sağlık Yüksekokulu'nun birkaç yıl sonra Sağlık Bilimleri Fakültesi olacağını belirterek bu gelişmelerden sonra Hemşirelik Fakültesini kurma konusunda girişimlere başlayacaklarını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından Assoc. Prof. L. Louise İvanov (University of North Carolina-Greensboro) Rusya ve Amerika'daki hemşirelerin yetki ve sorumlulukları, hemşirelik lisans ve yüksek lisans eğitiminde uzaktan eğitim konusunda konferans verdi.