Kanserde İlaç Dirençliliğinin Genetik Temelleri 1123 defa okundu

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Yusuf BARAN, Fen- Edebiyat Fakültemiz Süreyya Aybar Konferans Salonunda "Kanserde İlaç Dirençliliğinin Genetik Temelleri" konulu konferans verdi.

Doç. Dr. Yusuf Baran, kanserden kaynaklanan ölümlerin yıllara oranla dağılımı, çoklu ilaç dirençliliği ve mekanizmalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Doç. Dr. Baran, "kanserli hücre ve dokuların uygulanan antikanser ajanlara karşı tedavinin başında veya ilerleyen dönemlerinde geliştirdikleri hücresel dirençlilik mekanizmaları kanser tedavisinde başarıyı önemli ölçüde kısıtlayan ciddi bir problemdir. Kanserli hücrelerin yapı ve fonksiyonel olarak birbirinden farklı sitotoksik ilaçlara karşı geliştirdiği dirençlilik 'çoklu ilaç dirençliliği' olarak isimlendirilmiştir" dedi.

Çoklu ilaç dirençlilik mekanizmaları ile ilgili olarak ise Doç. Dr. Yusuf Baran, artan ilaç atımına ya da azalan ilaç alımına bağlı hücre içi ilaç birikiminde meydana gelen azalmalar, antikanser ajanın hedeflediği bölgede meydana gelen yapısal değişimler, ilacın hedeflediği molekülün hücre içi miktarındaki artışlar veya hedef molekülün tümü ile ortamdan uzaklaştırılması, apoptozu kontrol eden genlerin ekspresyon düzeylerindeki değişimler, seramid metabolizmasında meydana gelen bozukluklar, DNA hasar tamirindeki artışlar, epigenetik faktörler ve mikro  RNA'lar konusunda detaylı bilgiler verdi.