Osman Sınav ile Tarih Toplum Sinema Üzerine Söyleşi 880 defa okundu

Ünlü yapımcı ve yönetmen Osman Sınav, Sosyoloji Topluluğunun davetlisi olarak Üniversitemize konuk oldu. Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programa, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Kısa bir özgeçmiş sunusundan sonra Tarih Toplum Sinema Üzerine Söyleşisine başlayan Osman Sınav, "bir soru sormak istiyorum, benim bir hayalim var ve hayalimi gerçekleştirmek için o hayale doğru yürüyorum diyen salonda kaç kişi var? Bu sayı giderek çoğalıyor ve benim umutlarım çoğalıyor. Çünkü geleceği belirleyecek olan sizin hayalleriniz. Hayal etmediğim hiçbir işi yapmadım. İnsan için en önemli mutluluk hayal ettiğini yapmaktır, çünkü her şey hayalle başlar, dokunduğumuz masa gerçek ama masa olmadan birinin hayaliydi. Gerçeğin kaynağı bizlerin hayalleridir" dedi.

Hayaliniz olacak, gerçekleştirmek için ise iç içe geçmiş üç odanız var. Birinci oda hayal odanız. İkinci odanız, o hayale nasıl gideceğinize dair doğru, sağlam stratejiler kuruduğunuz strateji odanız. Üçüncü oda ise sizin network odanız ve networkunuzun en önemli parçası ise hayal ortaklarınızdır. Hayatta tesadüf yoktur. Doğru network ve hayal ortakları oluşturmak önemlidir, diyerek söyleşisine devam eden Osman Sınav, Atatürk'ün "Bir hayalim vardı. Önündeki manileri tespit ettim. Onları teker teker kaldırınca hayalim oluştu" şeklindeki sözünü hatırlatarak, Atatürk ve tarihi liderlerin hayalleri ile stratejilerinden örnekler verdi.

Ben neden sinema yapıyorum sorusunun cevabını da açıklayan Osman Sınav, "ben hikâye anlatıyorum. Hikâye anlatma bir namus meselesidir. Drama kurmak iki şekilde olur. Ya insanın varlığını sorgulayan, kaderi anlamaya çalışan bir mantıkla yaparsınız ya da dedikodu yolunu tercih edersiniz ve çok reyting alırsınız ancak, insanlığa kötülük yaparsınız" dedi.

Sinema ve televizyon dizileri sektörü hakkındaki düşüncelerini paylaşan Osman Sınav daha sonra öğrencilerin sorularını cevapladı.