Üniversitemizde Nevruz Bayramı Kutlandı 1126 defa okundu

Baharın ve yeni yılın temsilcisi Nevruz, Mudanya Meydanımızda düzenlenen törenle kutlandı. Sevgi, kardeşlik ve umut kavramları etrafında birleşilen Nevruz Bayramı kutlamalarına Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik, Vali Yardımcısı İnci Sezer Becel, İl Emniyet Müdürü A. Osman Kahya, rektör yardımcıları, fakülte dekanları, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Kutlama programı, Hoca Ahmet Yesevi Salonunda, Fırat Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Ergünöz Akçora tarafından "Anayurttan Anavatana Nevruz Bayramı" konulu konferansla başladı.

Nevruz Bayramının tanımı, tarihçesi ve kutlandığı coğrafya ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Ergünöz Akçora şöyle konuştu: "Nevruz, Türk dünyasının kuzeyinden güneyine, batısından doğusuna kadar uzanan engin coğrafyada yaşayan toplulukların pek çoğu tarafından yaygın olarak kutlanan bahar bayramıdır. Bütün bayramların, dinî ve millî bir inanıştan, o toplumu ilgilendiren ortak bir hatıradan, geleneklerden, duygulardan ve tabiatın insanlara tesir eden bir olayından doğduğuna inanılır. Nevruz, çeşitli kültür çevrelerinde, farklı etnik gruplarda, farklı bir muhtevaya ve anlama sahip olmuştur. Kültürler arasındaki iletişim sonucunda çeşitli kültürlere girmiş ve benimsenmiştir. Ancak eldeki tarihi kaynaklardan hareketle en eski Türk adetlerinden, bayramlarından biri olduğu kesinleşmiştir. Tarih öncesinden beri kıştan kurtulmak, hayata yeniden başlamak anlamında eski çağ Anadolu devletlerinde, İran, Safavi, Sasani, Moğol, Selçuklu, Osmanlı gibi Türk devletlerinde yaşayan; Mecusi, Şaman, Müslüman, Yahudi ve Hıristiyanlarda görülen bir gelenek veya bir bayram şekli olarak her dönem nevruz kutlanmıştı.

1990 yılında bağımsızlıklarını ilan eden Türk Cumhuriyetleri'nde Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Azerbaycan ile Rusya Federasyonu bünyesindeki Tataristan 21 Mart Ergenekon/ Nevruz Bayramı'nı "Milli Bayram" olarak ilan etmişlerdir. Burada dikkati çeken husus Nevruzun "baharın başladığı zaman" algısıdır. Türk, bu takvim değişikliğini "toprağın uyandığı gün" ile özdeşleştirmiştir. Neticede ilk çağlardan beri Türkistan coğrafyasında nevruz bir bayram olarak kutlanarak bugünlere gelmiştir. 21 Mart " Nevruz Bayramı "geçmişten günümüze kışın sona ermesi ve ilkbaharın başlangıcında tabiatın canlanması sonucu Türkiye ve Türk Dünyasının ortak bir geleneğinin paylaşılması şeklinde, milli bir bayram olarak değerlendirmesi yanlış olmaz. Konuya böyle geniş açıdan baktığımızda, Nevruz bayramının kökeninin İslamiyet'in doğuşundan çok daha öncelere dayandığını görürüz. Bu nedenle, Nevruz bayramının Alevilikle, Sünnilikle veya benzeri yapılanmalarla doğrudan bir bağlantısı bulunmamaktadır. Özellikle de etnik ve mezhepsel anlamda, Nevruz'u bir ayrılık unsuruna dönüştürmek, öncelikle Nevruz'un ruhuna aykırıdır."

Yrd. Doç. Dr. Ergünöz Akçora'nın konferansının ardından üniversitemiz öğrencileri arasında yapılan Nevruz konulu resim ve şiir yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.

Ödül töreninden sonra ise Üniversitemiz öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Yüksel Göğebakan tarafından geleneksel mimari yapıların tablolara yansıtıldığı "İz ve Nokta" adlı resim sergisi açıldı.

Nevruz programına İnönü Üniversitesi Halk Oyunları Ekibinin gösterisiyle Mudanya Meydanımızda devam edildi. Meydana toplanan ve Nevruz Bayramı kutlamalarının vazgeçilmezi olan Nevruz Ateşinin yakılmasıyla coşan öğrencilerimiz neşe içinde halaylar çekerek eğlendiler.