14 Mart Tıp Bayramı Kutlandı 725 defa okundu

İnönü Üniversitesi, Malatya Tabip Odası ve İl Sağlık Müdürlüğünün ortaklaşa düzenledikleri 14 Mart Tıp Bayramı düzenlenen bir törenle kutlandı.

Üniversitemiz Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen törene Vali Doç. Dr. Ulvi Saran, Garnizon Komutanı Tümg. A. Tamer Büyükkantarcıoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik, Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, davetli protokol üyeleri, sağlık çalışanları, öğretim üyelerimiz ve öğrenciler ve katıldı.

14 Mart Tıp Bayramı etkinliği, Şehir merkezindeki Atatürk anıtına çelenk konulması ve Tıp Fakültemiz öğrencilerinin Üniversitemiz kampüsü pembe yolundan, törenin yapıldığı Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezine kadar yaptıkları "Beyaz Yürüyüş" ile başladı.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde, Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile devam eden törende ilk konuşmayı Malatya Tabip Odası Başkanı Dr. Mustafa Eroğlu yaptı.

Sağlık çalışanlarının meslek hayatında karşılaştıkları güçlüklerden bahseden Dr. Eroğlu, 'sevgi ve sevinçlerimizi paylaşarak büyütmek, kederlerimizi paylaşarak küçültmek dileğiyle bayramınızı kutluyorum. Hekimlik zor bir meslektir. Halkın sağlığıyla ilgilenen hekimlerimiz, kutsal bir görev ifa etmektedirler. İnsanları sağlığına kavuşturmak için çabalayan, gayret gösteren Hekim ve sağlık çalışanlarımız ile ilgili meselelerin konuşulduğu bu günümüzde tüm sağlık camiamıza kolaylıklar diliyorum.' dedi.

Performansa dayalı sistem ile ilgili konuşan İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Hasan Tuncer, Tıp Fakültesi hastanelerinde başlatılan performansa dayalı sistemin eksik yönlerinin olabileceğini ancak zaman içerisinde bu eksikliklerin ilgili birimler tarafından giderileceğine inandığını söyledi. Geliştirilmek istenen bu sürece olumlu katkıda bulunmak gerektiğini vurgulayan İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Hasan Tuncer, performansa dayalı bu sistemin parça başı iş anlamına gelmediğini, performans ölçümünün çalışan personelimizin memnuniyetini hedeflemekte olduğunu bilmemiz gerekmektedir, dedi.

Turgut Özal Tıp Merkezi'nin geçmişten bugüne geldiği noktayı ve Tıp Fakültemizin başarılarından bahseden Tıp Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, 8.Cumhurbaşkanımız ve hemşehrimiz Turgut Özal Tarafından 1990 yılında büyük hedeflerle temelini atığı merkezimizin her geçen gün ayrı bir başarıya imza attığını söyledi. Karaciğer nakli başta olmak üzere birçok alanda adından söz ettiren merkezimizde görev yapan hekim ve sağlık çalışanlarının, tamamen amatör bir ruhla profesyonelce iş yaptıklarını belirten Prof. Dr. Özdemir, 14 Mart Tıp Bayramının tüm hekim ve sağlık çalışanlarına kutlu olmasını diledi.

Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik ise, "Tabi tıp mensuplarının birçok sorunu var. Elbette ki hastaneler, tıp fakülteleri ticarethane, burada görev yapan hekimlerimiz de tüccar değil. Bunu tespit etmekte yarar var. Ama bu mesleği icra eden meslek mensuplarının da hak ve hukukunu, ekonomik yönlerini ve özlük haklarını da korumakta önemli bir olayın başka bir yönüdür" şeklinde konuştu.

Hastane yöneticiliğinin profesyonel bir alan olduğunu kaydeden Çelik, "Türkiye mutlaka en kısa zamanda hastane yöneticiliği konusunda profesyonel yöneticiler tarafından yönetilmelidir. İkinci önemli bir nokta, Büyükşehirlerde bu mesleği icra eden hekimlerin bir kısmı, özel sektörde çalışanlar, devlet kurumlarını asli olarak görmemekte, asıl hizmet alanı olarak özel hastaneleri ve muayenehaneleri görmektedir. Elbette özel hastane ve muayenehanede çalışmak hekimin hakkıdır. Ama bunu yaparken, devletin tıp fakültelerinin hastanelerini, devletin hastanelerini yan kuruluş olarak görmek de, son derece doğru olmayan bir yaklaşımdır" ifadelerini kullandı.

İnsanların hayatları boyunca mühendisle, hukukçuyla veya noterle ilişkileri olmayabilir ama hekimle ilişkilerinin olmamasının mümkün olmadığını vurgulayan Vali Doç. Dr. Ulvi Saran tüm hekim ve sağlık çalışanların bayramını kutlamakla konuşmasına başladı.  Vali Doç. Dr. Saran, İnsanlık tarihi kadar eski olan bir mesleğin elbette ki Türkiye'de günümüzde ulaştığı seviyeyi ve yürütülen hizmetleri dikkate aldığımızda bugün ki tıp bayramını kutlama hakkına sahip olduğumuzu bütün içtenliğimizle kabul etmemiz gerekir. Türkiye'deki sağlık hizmetlerini dikkate aldığımız zaman son derece ciddi gelişmeler kaydedilmiştir' diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Tıp Fakültesi öğrencilerinden oluşan bir grup öğrenci, müzik dinletisi sundu.

Tören, 2009-2011 döneminde Profesörlük unvanı alan Tıp Fakültesi Hekimlerine cübbelerinin giydirilmesi, Malatya da 40 yıl, Turgut Özal Tıp Merkezinde 30 yıl hizmeti bulunan Hekimlerimize plaket sunumu ve Tıp Fakültesi dönem öğrencilerine beyaz önlük giydirilmesinin ardından sona erdi.