12 Mart, İstiklal Marşımızın Kabul Edildiği Gün 1125 defa okundu

Üniversitemizde "12 Mart İstiklal Marşının Kabul Edildiği Günü ve  Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü" konulu konferans düzenlendi.

Hoca Ahmet Yesevi Salonunda düzenlenen ve Doç. Dr.  Alattin Karaca'nın sunduğu konferansa, Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik, 2. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Kurmay Albay Necdet Tuna, Belediye Başkan Yardımcısı Abuzer Kabakaş, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan konferansta konuşan Doç. Dr.  Alattin Karaca, İstiklal Marşımızın kabulünün üstünden 90 yıllık bir zamanın geçtiğini ve istiklal marşı ile kurtuluş mücadelemizi yeniden anmak, bu mücadeleyi verirken çekilen güçlükleri unutmamak için burada olduklarını, söyledi.

Konuşmasını doğrudan istiklal marşı üzerinden yapamayacağını söyleyen Doç. Dr.  Alattin Karaca, 'İstiklal marşını tam manası ile kavramak, orada yazanları tam manası ile özümseye bilmemiz için Mehmet Akif'i tanımamız gerekir ve Mehmet Akif'i tanımak için de Safahat'ı okumak, orada Mehmet Akif'in istiklal mücadelesini nasıl dillendirdiğini bilmemiz gerekir. İstiklal marşımız Safahat'ın özüdür, Safahat'ı anlamadan İstiklal Marşımızı, Mehmet Akif'i anlamak mümkün değildir' diye konuştu.

Mehmet Akif Ersoy'un Anadoludaki halk ile olan beraberliğini, verilen istiklal mücadelesine olan katkısını ve kullandığı yalın ve keskin dilinden de bahseden Doç. Dr.  Alattin Karaca, Mehmet Akif'in halk tarafından çok sevildiğini, bunun sebebinin de halkla aynı dili konuşması, onlar gibi yaşamaya çalışması ve halkın öz değerlerine sahip çıkması olduğunu, belirtti.

Konuşmasında, Mehmet Akif Ersoy'un Safahat kitabındaki şiirlerden örnekler vererek,ülkenin çöküşünü hazırlayan sebeplerin neler olduğunu ve Mehmet Akif'in yaşanan olaylara ve sonuçlarına ne kadar hakim olduğunu detaylarıyla anlatan Doç. Dr. Karaca, öğrencilere de Mehmet Akif'in ışığından sonuna kadar yararlanmalarını ve onun anlattıklarını iyi kavramalarını önerdi.

Konferansın ardından Mehmet Akif ve İstiklal Marşı Şiir Yarışması Ödül Töreni gerçekleştirildi. Şiir yarışmasında üçüncü olan Ahmet Topal'a Prof.Dr.İsmail Özdemir,ikinci olan Sıddık Ahmet Yaşar'a Belediye Başkan Yardımcısı Abuzer Kabakaş,birinci olan Gülşen Can'a ise, 2. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Kurmay Albay Necdet Tuna tarafından ödülleri verildi.