İnönü Çocuk Üniversitesi Açıldı 886 defa okundu

Üstün yetenek ve zekâya sahip çocuklar başta olmak üzere bireyleri, erken yaşlarda bilim, sanat ve teknolojide en son araştırma ve yeniliklere Üniversite ortamında aşina yaparak ilgili konulardaki merak ve motivasyonlarını en üst düzeye çıkarmak ve geleceğin bilim adamlarını yetiştirmek amacıyla kurulan İnönü Çocuk Üniversitesi düzenlenen bir törenle açıldı.

Üniversitemiz Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan törene 2.Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Alb. Necdet Tuna, Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik, Başbakanlık Bölge Başkanı Özer Aksoy, Milli Eğitim İl Müdürü Mehmet Bulut, İl Müftüsü Hacı Yusuf Gül, rektör yardımcılarımız, fakülte dekanlarımız, öğretim üyelerimiz, İnönü Çocuk Üniversitesi öğrencileri ve aileleri katıldı.

Törende ilk konuşmayı yapan İnönü Çocuk Üniversitesi Müdürü Prof. Dr. Hikmet Geçgil şunları söyledi: "Bugün açılışını yaptığımız İnönü Çocuk Üniversitesi ülkemizde bir ilk olup, kendi mekânı olan tek çocuk üniversitesidir. Üniversitemizin tüm sınıfları, laboratuvarları, araştırma merkezleri, bizim doğal mekânlarımızdır. Çoğu araştırma, gezi ve gözlemlerimizi Mühendislik Fakültesinden Tıp Fakültesine kadar değişik değişik fakültelerde yapacağız. Ayrıca, mastır öğrencisinden Profesöre kadar Üniversitemizin tüm akademik personeli bizim potansiyel eğitmenlerimiz olacaktır. Esas amacımız sanattan sağlığa olağanüstü kabiliyetteki 7-14 yaş grubu çocukların tam potansiyellerini ortaya koyabilecekleri bir ortam yaratmak ve onların gelecek hedeflerini belirleme ve onlara ulaşmada yardımcı olmaktır."

Üniversiteli olabilmek için önlerinde 6-7 yıllık bir süre olan bu çocuklarımızın İnönü Çocuk Üniversitesi sayesinde şimdiden üniversiteli olduğunu dile getiren İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, 'çocuklarımızın hem heyecanlı hem de çok mutlu olduğunu biliyorum. İnönü Üniversiteli olmanın da farklı bir ayrıcalığı var. Çünkü çok mükemmel bir Üniversitemiz var. İnanıyorum ki bugünden eğitimine başladığınız bu Üniversitenin kapısını yıllar sonra tekrar çalacak ve birer İnönü Üniversitesi öğrencisi olmakla övündüğünüzü göreceksiniz' şeklinde konuştu.

Birçok konuda olduğu gibi İnönü Çocuk Üniversitesi Çocuk Üniversitesinde olmaktan dolayı bu çocuklarımızın önceki kuşaklardan çok şanslı olduklarını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik ise şunları söyledi: "Kendinizden önceki kuşaklardan ve ağabeylerinizden çok şanlısınız çünkü yıllar öncesinden üniversiteli oldunuz ve buradaki eğitimizi bitirdiğiniz zaman 'çocuk üniversitesi' diploması alacaksınız. İşin nostaljik yanı böyle iken, daha önemlisi ise sizlerin ülkemizin gelecekteki bilim adamları olmaya yönelik şimdiden hazırlanmanız olacaktır. Dünyada üniversite eğitimi ile uğraşan üniversitelerin temel bir takım görevleri vardır. Bunlardan bir tanesi üniversite yaşına gelen öğrencilerimizin, ülkenin ve dünyanın ihtiyacı doğrultusunda en iyi şekilde eğitilmesi ve meslek sahibi olmasıdır. İkinci görevi, araştırma yapmaktır. Üçüncü görevi ise yaptığı bu araştırmaları dünya bilimine katkıda bulunmak üzere yayınlamak, makale yazmak ve proje hazırlamaktır. Aslında üniversitelerin bir görevi daha vardır. Oda topluma, gençlere ve çocuklara karşı olan görevleridir. Gençleri ve çocukları bilime teşvik etmek, toplumu bilgilendirmek ve o toplumu, bilim toplumu haline getirmektir. İleri ülkelerdeki birçok üniversitede görev yapan öğretim üyeleri, yaşadıkları toplumu bilim toplumu haline getirmek amacıyla gençlerin ve çocukların eğitim düzeylerini daha ileri götürmek için uğraşırlar. Şu anda sadece İnönü Çocuk Üniversitesinde eğitim görecek olan çocuklarımız bir ilki yaşamıyorlar. Biz öğretim üyeleri de bu anlamda bir ilki yaşıyoruz.

Umuyorum bu girişimimiz ülkemizdeki diğer üniversitelere de model olur. Üniversitemizle birlikte tüm üniversitelerimizdeki arkadaşlarımızda diğer görevlerinin yanında böylesine önemli bir toplumsal görevi de ihmal etmezler ve toplumumuza, gençlerimize ve çocuklarımıza karşı görevlerini yerine getirirler. Çünkü sizler bizim geleceğimiz olacaksınız. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bir sözü ile konuşmamı bitirmek istiyorum. Atatürk diyor ki: 'Beni övme sözlerini bırakınız, gelecek için neleri yapacağız onları söyleyin.'  İşte gelecek için neler yapacağımızı siz sevgili çocuklarımız söyleyeceksiniz."

Yapılan konuşmaların ardından İnönü Çocuk Üniversitesinin açılışı yapıldı. Açılış kurdelesini İnönü Çocuk Üniversitesinde eğitim alacak olan öğrenciler kesti.

İnönü Çocuk Üniversitesi, 29 Ocak-5 Şubat 2011 tarihlerinde Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenen proje kapsamında Malatya'daki ilköğretim okullarının 6. sınıflarının yüksek ilgi, motivasyon, merak ve yaratıcılığa sahip en başarılı öğrencilerinin katıldığı 'Kış Dönemi Etkinliği' ile ilk programına başlamış oldu.

Bir hafta sürecek olan programda öğrenciler Tarım, Teknoloji, Sağlık ve Fen alanlarında eğitim alacaklar. Analitik düşünce, bilimsel yöntem, proje hazırlama gibi konuların işleneceği bu yoğunlaştırılmış program, ayrıca öğrencilerin değişik laboratuvarlarda bizzat yapacakları deney ve gözlemleri ile bilimsel gezileri içermektedir.