TÖTM' de Artık Böbrek Nakli de Yapılıyor 1725 defa okundu

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, karaciğer nakli, kemik iliği nakli ve göz kornea naklinden sonra böbrek nakillerine de başladı.

İlk böbrek nakilleri 2 çocuğa yakınlarından alınan böbreklerle yapıldı. Mert Tapar adlı erkek çocuğuna anneannesi, 22 yaşındaki Eda Yaylagül'e ise annesi böbreğini verdi. Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Özdemir, "Turgut Özal Tıp Merkezi olarak her zaman ilklere imza atan bir Üniversite Hastanesiyiz. Şimdiye kadar karaciğer naklinde çok güzel çalışmalara imza atmıştık. Keza göz kornea naklinde güzel işler yapıyoruz. Buranın organ nakli merkezi olması için yoğun çalışmalar sürdürülüyor. İyi bir ekip çalışmasıyla 2 çocuğumuza böbrek nakli yapıldı. Bundan sonraki hedefimiz yakın zamanda kalp nakli gerçekleştirmek olacaktır. Böbrek naklini gerçekleştiren ekibimize çok teşekkür ediyorum" dedi.
          Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Ünsal Özgen de "Bizim varlık sebebimiz insanlara kaliteli sağlık hizmeti vermektir. Biz 3. basamak sağlık kurumuyuz. Dolayısıyla biz zor işlere talibiz. Ekibimiz zor işleri göğüsleyecek bir ekip. Sağ olsunlar bugün bir meyvesini daha verdiler ve 2 tane böbrek naklini gerçekleştirdiler. Yeni başarılı işler birbirini takip edecektir" ifadelerini kaydetti.
          Turgut Özal Tıp Merkezi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz ise "Merkezimizin karaciğer naklinde geldiği noktayı biliyorsunuz. Artık dünyada bir marka oldu. Yurt dışından gelen insanlar Malatya'nın karaciğer naklinde bir marka olduğunu her yerde söylüyorlar. Organ naklimizde eksikliğimiz vardı. Bunlardan birisi de böbrek nakliydi. Bu konuda arkadaşlarımız eğitim aldı ve aylardır hazırlanıyorlardı. 2 tane böbrek naklini yaptılar. Bu hızın artarak devam edeceğini bekliyorum. Başarılar diliyorum" diye konuştu.
          Böbrek naklinin diyaliz hastalarına daha kaliteli bir yaşam sunduğunu belirten böbrek nakli ekibinden Nefroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Hülya Taşkapan, "hastalarımızın yaşam sürelerini uzatmak, onlara daha kaliteli bir yaşam sunabilmek için ekibimizle birlikte böbrek nakli üzerinde çalışmalarımız oldu. Üniversitemizde böbrek naklini gerçekleştirdik. Şu anda böbrek nakli başlattık. Çok heyecanlıyız. Arkası gelecek" dedi.
          Yrd. Doç. Dr. Turgut Pişkin de "geldiğimiz nokta bizi çok sevindirdi ve mutlu olduk. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çok önemli katkılar sundular bize. Hem Türkiye'de hem de yurt dışında böbrek naklinde çalıştık. Biz büyük bir ekibiz. Çeşitli ana bilim dalında çok değerli öğretim üyelerinin görev aldığı bir ekibimiz var. Böbrek naklini yaptığımız çocuklarımızdan birisi 4,5 yaşında. Türkiye'de bu yaş grubunda böbrek nakli yapılan nadir nakillerinden birisini yaptık. Gerçekten çok büyük bir uğraşı ile bu noktaya geldik. Önümüzde büyük bir model olarak karaciğer nakli modeli var. Böbrek naklinde de birkaç yıl sonra Avrupa'da ve dünyada çok saygın ve tanınan bir merkez olacağız" şeklinde konuştu