"Cumhuriyet ve Demokrasi" Konulu Konferans Düzenlendi 1075 defa okundu

Cumhuriyetimizin 87.kuruluş yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde, İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Buran'ın konuşmacı olarak katıldığı Cumhuriyet ve Demokrasi İlişkisi konusunda bir konferans düzenlendi.

Konferansa Vali Yardımcısı Bilal Bozdemir, Belediye Başkan Yardımcısı Abuzer Kabakaş, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Emniyet Müdür A.Osman Kahya, Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, öğretim üyeleri, öğrenciler ve konuklar katıldı.

Cumhuriyet ve Demokrasi kavramlarının anlam ve benzerliklerini açıklayarak konuşmasına başlayan Yrd. Doç. Dr. Buran şunları söyledi;"Cumhuriyet ve Demokrasi benzer veya benzemeyen kavramlar mı diye sorulduğunda, bunlar hem benzer hem de farklı kavramlardır, Cumhuriyeti halkın yönetimi olarak kabul edersek, Demokrasi de halkın yönetimidir, ancak, toplum olarak baktığımızda Cumhuriyet olup, Demokrasi olmayanlar olduğu gibi, Demokrasi olup Cumhuriyet olmayanlar da vardır. Bu üç gurup bu soruya farklı cevaplar verir ki bu gayet normaldir" dedi. Cumhuriyet ve Demokrasi konusunda değişik ülkelerin yönetim şekillerinden örnekler veren Yrd. Doç. Dr. Buran "Cumhuriyet dediğimiz demokrasi ile gerçekleşebilir de gerçekleşmeyebilir de, bazı ülkelerde demokrasi vardır Cumhuriyet yoktur, bazı ülkelerde Cumhuriyet vardır Demokrasi yoktur. Türkiye'nin da dahil olduğu gurupta ise hem Cumhuriyet hem demokrasi var. Bizim hedefimiz Demokrasiyi geliştirmektir. 1923 de kurulan Cumhuriyetin de asıl hedefi demokrasidir. Günümüzde de artık Cumhuriyetten daha demokrasi üzerinde durulmaktadır" dedi.

Demokraside tartışılan önemli konulardan biri olan Radikal ve Militan demokrasi kavramlarına da değinen Yrd. Doç. Dr. Buran, tam radikal ve tam militan demokrasilerin ikisinin de uygun olmadığı, her ikisinin de artı ve eksi yönleri olduğunu, dozajın iyi ayarlanması gerektiğini söyleyerek, Cumhuriyet ve Demokrasimizin daha da gelişmesi dileğinde bulundu.