Fırat Kalkınma Ajansı 2010 Yılı Proje Teklif Çağrısı Toplantısı Üniversitemizde Yapıldı 926 defa okundu

Fırat Kalkınma Ajansı 2010 Yılı Proje Teklif Çağrısı ve Bilgilendirme Toplantısı İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı.

Toplantıya Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Malatya Valisi Ulvi Saran, Tunceli Valisi ve Fırat Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taşkesen, AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ve bölge üniversitelerin rektörleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile kamu kurum ve kuruluş yöneticileri katıldılar.

Toplantının ilk konuşmasını Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altunyuva yaptı. Altunyuva konuşmasında şunları söyledi: "Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli illerine yönelik olarak faaliyet gösteren Fırat Kalkınma Ajansı, ülkemizin bu yeni kalkınma hamlesinde Mayıs ayında oluşturduğu kurumsal alt yapısı ile yerini almış oldu. Bölgemizin genel ve sektörel problemlerini tanımlayan, bu problemlerin çözümü için stratejiler geliştiren ve bu stratejilerin uygulanarak hayata geçirilmesi noktasında ilgili tarafları destekleyecek olan ajansımız ilk olarak çalışmalarına esas teşkil edecek,  2010-2013 yılı bölge planını, bölgemizdeki tüm paydaşlarının aktif katılımı ile hazırladı."

Tunceli Valisi ve Fırat Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Taşkesen de "Hem kamu kesiminde, hem de özel sektörde planlama, organizasyon ve icraat aşamalarına bu motivasyonu yansıtmaya başladığımızda neticeleri de beraberinde gelmeye başlamıştır. Artık ülkemizin her bölgesinde olduğu gibi kendi zenginliklerimizi keşfetme ve büyütme zamanı gelmiştir. Yani bölgesel bazda da kendi insanına güvenme ve kendi potansiyeline inanma düsturlarının hayata geçirilme sırası gelmiştir.
İşte Kalkınma Ajanları bu gerçekten hareketle yerel düzeydeki saklı enerjiyi hayata ve ekonomiye kazandırma umuduyla faaliyete geçmeye başlamıştır. Bu sayede bölgesel farklılıklarda dengelenebilecektir" ifadelerini kaydetti.

Hacim olarak bakıldığında Türkiye'nin dünyada 26. büyük ekonomi ülkesi iken bugün 17. büyük ekonomi ülkesi haline geldiğini vurgulayan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz ise şöyle konuştu:  "Dünyadaki ekonomik gelişmeler açısından ülkemiz gerçekten önemli mesafeler aldı. Bu tabi kendiliğinden olmadı. Bir takım politikalarla gerçekleşti. Uygun ortamın oluşmasıyla gerçekleşti. Bunlardan en önemlisi siyasi istikrar ve güvendir. Çok şükür 2001 krizinden bugüne dünyada küresel kriz yaşandığı halde Türkiye ekonomisi çok hızlı bir şekilde büyüdü. 2002 yılında sadece 230 milyar dolar düzeyinde olan bir ekonomimiz vardı. Bütün ekonomimizi topladığınızda sadece 230 milyar dolardı. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra dünya genelinde yaşanılan en derin krize rağmen, ülkemiz ekonomisinin bugün 730 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz.
         Küresel krizin etkisi ile kişi başına düşen milli gelirimiz 10 bin doların biraz altına inmişti. Yüksek büyüme performansımız ile 2010 yılında 10 bin doları tekrar geçeceğiz. Orta vadeli programımız 2013 yılına kadar bir perspektife sahip. 2013 yılına geldiğimizde ise kişi başına düşen milli gelirin 12 bin doları aşacağını düşünüyoruz. Bunlar son derece sevindirici ve güzel gelişmeler."
İşsizlik oranının azalacağını söyleyen Bakan Yılmaz, "Yıl ortalamasına baktığımızda geçen yıl yüzde 14 olan işsizlik oranı bu yıl 12,2'ye kadar geriledi. Bütün dünyada, Avrupa'da işsizliğin düşürülemediği bir dönemde bu gelişmeler son derece önemlidir" diye konuştu.

Fırat Kalkınma Ajansı 2010 Yılı Proje Teklif Çağrısı Toplantısının ardından Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz Turgut Özal Müzesini gezdi. Daha sonra Bakan Cevdet Yılmaz ve beraberindeki heyet Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik ile birlikte Rektörlük makamına geçerek bir süre görüştüler.