Lazer Tedavisi ile Gözyaşı Kanal Tıkanıklıklarına Son Veriliyor 918 defa okundu

Yeni doğan bebekler dâhil birçok kişide hayatın her döneminde görülen gözyaşı kanal tıkanıklıklarına uygulanan yeni bir tedavi ile son veriliyor.

Turgut Özal Tıp Merkezi Göz Hastalıkları kliniğine, Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Desteği (BAP) aracılığıyla alınan lazer cihazıyla yapılan ameliyat, gözyaşı kanal tıkanıklıklarını açmada başarılı sonuçlar verdi.

Turgut Özal Tıp Merkezi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Selim Doğanay, gözyaşı tıkanıklığı sonucu ameliyat edilen A. Rıza Yiğit (71) ile birlikte basının karşısına çıkarak yeni alınan lazer cihazı ile gözyaşı tıkanıklıklarının nasıl tedavi edildiğini anlattı.

Prof. Dr. Doğanay açıklamalarında şunları söyledi: "Gözyaşım kanal tıkanıklıkları yeni doğan bebeklerde dâhil olmak üzere hayatın her döneminde görülen bir göz hastalığıdır.  Özellikle 1 yaş içerisinde, yeni doğan bebeklerin yaklaşık %90'ında gözyaşı kanal tıkanıklıkları ilaç ya da masaj tedavileri ile iyileşir.

Erişkinlerde gözyaşı tıkanıklıkları, genellikle bu kanalın enfeksiyonları sonucu tıkanması ile oluşur. Bunun sonucunda günün büyük bölümünde gözde yaşarma, çapaklanma, gibi şikâyetler meydana gelir.

Gözyaşı tıkanıklıklarının tedavisinde açık ve kapalı ve lazerle olmak üzere temelde 3 ameliyat tedavisi metodu vardır.

Açık yapılan ameliyatların; deride iz bırakması, ameliyatın nispeten uzun sürmesi gibi dezavantajları vardır. Diğer yöntem ise burun içerisinde yapılan endoskopik ameliyatlardır.

Hastanemiz göz hastalıkları kliniğine, Üniversitemiz Bilimsel Araştırma Projeleri Desteği (BAP) aracılığıyla almış olduğumuz lazer cihazıyla 04 08 2010 tarihinde 3 hastanın ameliyatını başarı ile gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Bu tedavi yönteminin kliniğimizde başlatılmış olmasını basınımız aracılığıyla tüm halkımıza duyurmak istiyoruz."

1998 yılından buyana yapılan ve halk arasında göz nakli olarak bilinen kornea nakil ameliyatlarının sayısının her geçen gün arttığını belirten Prof. Dr. Doğanay, bu bağlamda açılması planlanan göz bankasının kurulması çalışmalarının devam ettiğini söyledi.