Gazeteci-Yazar Yavuz Donat`ın Üniversitemizdeki İzlenimleri 599 defa okundu

Marifet iltifata tabi

MALATYA

Tıp Fakültesi'ni bitirdiler, diplomalarını aldılar ve Hipokrat yeminini ettiler.Sıra geldi Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) birincisinin ödül törenine.TUS-Türkiye birincisi "Malatya-Tıp'tan" Abuzer Kayar.Ödülü "sıfır kilometre otomobil." "Değirmenin suyu" Malatyalı hayırseverler.

***

Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik ile Dekan Prof. Dr. Ramazan Özdemir "sahneye" davet edildiler.Ve bir anons:
- Türkiye-TUS birincisinin ödülünü Yavuz Donat verecektir.
Dr. Abuzer Kayar'ı kutladık, "otomobilin anahtarını" verirken de sıkı sıkı tembih ettik:- Aman dikkatli kullan.
- Ehliyetim yok ki... Önce ehliyet alayım.

Malatya modeli

Öğrenci sayısı "24 bin."
Devletin bu yıl verdiği ödenek "25 milyon."
Yine bu yıl "Malatyalı hayırsever işadamlarının katkısı" ise devletin verdiğinden fazla:"30 milyon."
Bu para "yüksek okul" oluyor, "öğrenci yurdu" oluyor, "spor tesisi" oluyor. "Kimler" mi bu işadamları?Hiçbiri de "yaptığı hayır işinin" bilinmesini istemiyor.

Anadolu aslanları

Türkiye'de "kalp krizinde balon uygulama sisteminde" en çok vaka yapan üniversite hastanesi.Canlıdan canlıya karaciğer naklinde "dünya üçüncüsü."
Pek çok ülkeden hasta geliyor... Azerbaycan, Suriye, Mısır, Tunus...200'ün üstünde Yardımcı Doçent, Doçent, Profesör.
"Hiçbirinin muayenehanesi yok."
Hepsi birer "Anadolu gönüllüsü."
Türkiye sizlerle gurur duyuyor.

İnönü Üniversitesi

Merkezin ABD ile "Eğitim Sözleşmesi" var.Malatya-Teksas arasında "Eğitim Köprüsü" kurulmuş.

***

Üniversitede "15 Araştırma Merkezi" gördük."Engelli Çocuklar Araştırma ve Uygulama Merkezi" de var... "Kayısı Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi" de... "Osmanlı Devri Adliye Sicilleri Araştırma ve Uygulama Merkezi" de.Malatya'ya yolu düşenin mutlaka "bu çağdaş eğitim kurumunu" gezmesini öneririz.

2 müzeli üniversite

İkinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü "Malatyalı."
"Sekizinci Cumhurbaşkanı"
Turgut Özal da Malatyalı. "Vefalı Malatya-İnönü Üniversitesi" ikisi için de "müze" açmış.İkisinin de "anısı yaşatılıyor."

***

Elinde "onlarla ilgili bir şeyler olanlar" göndermişler.Aile... Başkaları.
Özal'ın ilaçları, tansiyon aleti, tarağı (üstünde saç bile var), diş fırçası, ayakkabı çekeceği, kol düğmeleri, pusulalı namaz seccadesi, gömleği, pijaması...
"Kurşunlandığı sırada önünde duran" mikrofon bile... Mikrofon "isabet almış."
"İçinde parasıyla"
cüzdanı.Ehliyeti, ANAP kimliği.

***

En çok hoşumuza giden, 2 müzeyi de "öğrencilerin ve onların anne babalarının gezdiğini" görmek oldu.

Malatya Malatya Bulunmaz Eşin

İlk kez İsmet İnönü ile gitmiştik.Sonra Demirel'le, Ecevit'le çok gittik.
Turgut Özal'la gittiğimizde ise, rahmetli; "Malatyalılar ile birlikte türkü söylerdi", biz de dinlerdik: "Malatya Malatya bulunmaz eşin,
Gönülleri coşturur ayla güneşin."

***

Referandum gezilerimiz sürecek.Bugün Malatya'dan son notlar:
Malatyalı belki yeterince farkında değil... Ama Malatya giderek yükseliyor, gelişiyor, güzelleşiyor. Referandum konusunda kafa karışıklığı sürüyor.
Malatyalı gerilim istemiyor.