Üniversitelerarası İşbirliği Programı`nın 12. Toplantısı Üniversitemizde Yapıldı 1087 defa okundu

Kısa adı ÜNİP olan Üniversitelerarası İşbirliği Programı'nın 12. Toplantısı, üye 27 Üniversite temsilcilerin katılımı ile İnönü Üniversitesinde yapıldı.

Bölge Üniversitelerinden Adıyaman, Ağrı İbrahim Çeçen, Atatürk, Batman, Bingöl, Bitlis Eren, Bozok, Cumhuriyet, Dicle, Erciyes, Erzincan, Fırat, Gaziosmanpaşa, Giresun, İnönü, Kafkas, Karadeniz Teknik, Kilis 7 Aralık, Mardin Artuklu, Muş Alparslan, Nevşehir, Ordu, Rize, Siirt, Şırnak, Tunceli, Yüzüncü Yıl Üniversiteleri arasındaki işbirliğini artırmak amacıyla kurulan ve 11.'si Dicle Üniversitesi'nde gerçekleştirilen toplantının 12.' si İnönü Üniversitesi'nde yapıldı.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan toplantıya üye 27 Üniversiteden Rektör, Rektör Yardımcıları ve Enstitü Müdürleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan programa İnönü Üniversitesi'nin tanıtım filmin izlenmesiyle giriş yapıldı. Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik'in başkanlığında oluşturulan Divan Kurulu'nda tanıtım ve bilgilendirme konuşması yapan ÜNİP Genel Sekreteri ve İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Özdemir, ÜNİP' in bugüne kadar geçirdiği evreler ve önceki toplantılarda alınan kararlar hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Özdemir, Üniversiteler Arası İşbirliği Programı'nın, Bölge Üniversiteleri arasında ön lisans ve lisans eğitim-öğretimi, lisansüstü eğitim-öğretim, bilimsel ve teknolojik araştırma-geliştirme projeleri, bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlikler alanlarında yapılacak ortak çalışmaların geliştirilmesini amaçlayan bir proje olduğunu belirtti.

Ardından Üniversiteler Arası İşbirliği Programı'nın açılış konuşmasını yapan Divan Kurulu Başkanı ve İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, bu organizasyona ev sahipliği yapmaktan duyduğu onur ve mutluluğu dile getirerek söze başladı. İnönü Üniversitesinde yaşanan gelişmeler ve projelerden bahsederek konuşmasını sürdüren Prof. Dr. Cemil Çelik şunları söyledi: "Bölge Üniversiteleri olarak bir taraftan bilim ve teknoloji üretirken diğer taraftan mutlaka insanımızın sosyal düzeyinin iyileştirilmesi konusunda da çözümler üretmek durumundayız. Bugüne kadar Anadolu Üniversiteleri olarak yetiştirdiğimiz öğrencilerimizi hep büyük şehirlerdeki üniversitelere gönderdik. Takdir edersiniz ki yetişen bu çocuklarımız Ankara, İstanbul gibi şehirlerde okumaya başladıklarında tekrar Anadolu'ya dönmek istemiyor. Oralarda iş bulup çalışmak istiyor. Durum böyle olunca yüksek lisans ve doktora için Anadolu Üniversitelerinden büyük şehir üniversitelerine giden öğrencilerimiz maalesef tekrar dönmemektedirler. Bu tür sorunlar karşısında şu an düzenlediğimiz Üniversitelerarası İşbirliği Programı çerçevesinde, bölgede akademik altyapısı gelişmiş üniversitelerin aralarında işbirliği yaparak gerekli alanlarda öğrenci değişim programları uygulamalarını çözüm olarak görebiliriz. Mesela İnönü Üniversitesi birçok alanda ülkemizdeki Üniversiteler arasında ilk 10'a girebilecek durumdadır. Bizim lisansüstü programlarda görev yapan yaklaşık 336 öğretim üyemiz ve öğrenim gören 1001 öğrencimiz bulunmaktadır. Bölgemizde akademik ve teknolojik altyapısı güçlü olan daha birçok Üniversite bulunmaktadır. Çeşitli alanlarda imkânları yetersiz olan üniversitelerin öngörülecek değişimlerle imkânları yeterli olan üniversiteler arasında karşılıklı işbirliği geliştirilebilir. Ayrıca Anadolu insanı ile kurulan yakın ve sıcak ilişkiler neticesinde hayırsever işadamlarının üniversitelerine ciddi katkıları olmaktadır. Toplumunuzla eğer doku uyuşmazlığınız yoksa, toplumu kucaklayabiliyorsanız, toplumdaki insanlar elinizi uzattığınızda bir sıcaklık duyuyorlarsa inanın o toplumdaki imkan sahibi insanlar ciddi anlamda katkı vermeye başlıyorlar. İnönü Üniversitesi olarak bu katkıyı almayı başardığımızı söyleyebilirim. Anadolu Üniversiteleri, içerisinde yaşadıkları toplumunun desteğini kazandıkları takdirde her alanda önemli katkılar elde edebilirler."

27 Üniversitenin katıldığı, Üniversitelerarası İşbirliği Programı toplantısında üniversitelerin ön lisans ve lisans eğitim-öğretiminde yapacakları işbirliği, öğretim üyelerinin lisansüstü eğitim-öğretim programlarında görevlendirilmesi esasları ile ortak lisansüstü eğitim-öğretim programlarına kayıt olacak öğrenci, öğretim yardımcısı, okutman ve öğretim görevlilerinin belirlenmesi, ortak bilimsel ve teknolojik araştırma-geliştirme projelerinin hazırlanması, bilimsel, sosyal ve kültürel etkinlikler alanlarında yapılacak ortak çalışmalarla ilgili esasların ele alındığı oturumlarla tamamlandı.