14 Mayıs Eczacılık Günü Kutlandı 923 defa okundu

Eczacılık mesleğinin sorunlarının tartışıldığı, çözüm önerilerinin geliştirildiği önemli bir mesleki dayanışma ve kaynaşma etkinliği olarak görülen 14 Mayıs Eczacılık Günü düzenlenen bir törenle kutlandı.

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ve Devlet Konservatuarı Konser Salonunda düzenlenen törene Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Süheyla Ünal, Prof. Dr. İlhan İçen, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göknur Aktay, Malatya Eczacılar Odası Başkanı Uzm. Ecz. Bülent Köse, çok sayıda eczacı ve öğrenci katıldı.

171. yılı kutlanan 14 Mayıs Eczacılık Günü töreninde ilk konuşmayı yapan Malatya Eczacılar Odası Başkanı Uzm. Ecz. Bülent Köse şunları söyledi: "Bizler ilaç uzmanıyız Hastalarımıza ilaç gibi, yeniden sağlıklı olmalarını sağlayan hayati bir ürünü satıyoruz. Ancak biliyoruz ki sağlığın temel ilkesi iyileştirmekten önce daha büyük zarar oluşmasını engellemektir. Bu nedenle ilaç konusunda bilgi kaynağı doğru seçilmelidir. İlaç tüketicinin en az bilgi sahibi olduğu üründür. Hastalar her türlü yönlendirmeye açıktır. Bu gerekçe ile; ister reçeteli ister reçetesiz olsun, hastayı daha çok ve bilinçsiz ilaç tüketimine yönlendiren ilaçta reklam uygulamasına karşı olduk."

Eczacılığın tarihsel sürecine ilişkin kısa bir değerlendirme ile konuşmasına başlayan İnönü Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Göknur Aktay, Türk eczacıların kendi eczanelerini açmaları 1930'lu yıllardan itibaren başladığını kaydetti. Prof. Dr. Aktay konuşmasının devamında şunları söyledi: "Eczacılık sorunları dendiğinde nedense akla gelen sadece eczane-ilaç sorunu olmakta ve sorun eczacıların ekonomik sorunları üzerinden tartışılmaya dönüştürülmektedir. Oysa eczacılık mesleğinin gelecekteki değişimlere uyum sağlayabilmesi için mesleğin kendine özgü, başta yeni açılan eczacılık fakültelerinde eczacı öğretim üyesi eksikliği olmak üzere diğer sorunlarının da dile getirilmesi ve dünyadaki eczacılıkla ilgili gelişmelere yakın durulaması gerekmektedir."

İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süheyla Ünal ise yaptığı konuşmada şunları ifade etti: "Hastalıklara çare olan ilaçların üretimini ve halka ulaşmasını sağlayarak çok önemli bir sorumluluğu yerine getirmektedirler. Eczacılık hizmetinin özverili ve gayret içerisinde verilmesini sağlayan eczacılarımızı günümüzde bazı ek sorun ve sorumluluklar beklemektedir. Silah sektöründen sonra ikinci sektör olarak önemli bir pazar payına sahip olması ilaç sektörünü tehlikeli bir noktaya getirmektedir. Bu pazardan pay almak isteyen ilaç şirketleri birçok değeri göz ardı ederek yıkıcı bir şekilde sağlık sektörünü etkisi altına almaya çalışmakta, pazar adına hastayı, hekimi ve eczacıyı kullanmaya çalışmaktadır. Güven ve özveri gibi değerlerimizi parayla değiştirdiğimizde hepimizi bekleyen, vahşi ve acımasız bir dünyadır. Başkalarının acıları ve yolsuzlukları üzerine inşa edilen her şeyi kırmaya mahkûmuz. Bu nedenle yaşamayı güçlü kılma çabasıyla insani değerlerimizi yitirmeme konusunda özel çaba harcamak zorundayız. Bu çabayı gösteriyor olmalarından dolayı bütün eczacılarımızın gününü kutluyorum."

Yapılan konuşmaların ardından stajyer öğrencilere ve stajyerlere staj verilmesinde yardımcı olan eczacılara plaket sunuldu. Tören, İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin sunduğu müzik dinletisiyle sona erdi.