Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özel: "Lider Herkesten Daha Farklı Bakabilendir." 727 defa okundu

İstanbul Şehir Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Özel üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda da Liderlik konulu bir konferans verdi.

Liderliğin gerekliliği ve lider olabilmenin  anlatıldığı konferansa Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Fakülte Dekanları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

İnsanlık tarihindeki  motor gücün lider değil oluşan güçlü örgütlenmelerin olduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Özel şöyle konuştu: "Tarihin motor gücü liderler değil örgütlerdir. Ancak örgütlerin ortaya çıkması için önder vasıflı insanlara ihtiyaç vardır. 7000 yıllık insanlık tarihinde 2 veya 3 milyar siyasi niteliği olan örgütler olmuştur. Ancak 200-300 yıl yaşayan örgütler  sayısı sadece 40 tanedir. Bu tür organizasyonda liderler sürünün değil, liderlerin liderleridirler.

Liderlerin 1. vasfı farklı bakıştır. Osmanlı bilgi, ekonomi ve askeri olarak yönetim gücüne farklı bakmış, Bill Gates ise bilgisayara farklı bakarak başarı elde etmiştir. Önderlik farklı bakışla başlar. Ancak cemiyetçi bakışa, farklı bakabilen önderden farklı bakabilen örgüte geçmek gerekir. Çünkü farklı bakan bireyden farklı bakan organizasyonlara geçen hayatta kalır. Belli kademelerde problemlerin çözüldüğü sistem temeldir. Örgütsel bakıştan sonra stratejik bakışa geçemezseniz ilerleyemezsiniz."

Strateji uzun vadeli üstünlük  elde edebilmenin planlamasıdır. Bir savaş sanatıdır diyerek stratejik bakışı örneklendiren Yrd. Doç Dr. Mustafa Özel, önderliğin önemli bir işlev olduğunu  vurgulayarak, önderler olmazsa tarihin önemli gücü olan örgütlerin ortaya çıkamayacağı ancak, bu önderlerin bir sürünün değil önderlerin çobanı olduğu ve bir devletin ne kadar köklü organizasyonlara sahipse o kadar büyük devlet olacağını ifade etti.