Turgut Özal Müzesi'nin Açılışında Duygu ve Sevinç Bir Aradaydı 1084 defa okundu

8.Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ın anısını yaşatmak ve O'nu gelecek nesillere daha iyi anlatabilmek adına üniversitemiz tarafından hayata geçirilen Turgut Özal Müzesi yapılan törenle açıldı.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, büyük devlet adamımız merhum Turgut Özal'ın eşi Semra Özal Hanımefendi ve torunu Merve Özal ile birlikte, Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik, merhum Turgut Özal'ın çalışma arkadaşları ve dostlarının katıldığı törende çok sayıda akademisyen ve öğrenci de hazır bulundu.

Merhum Turgut Özal'ın anısına hazırlanan bir tanıtım filminin sunumuyla başlayan tören Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik'in konuşmasıyla devam etti. Konuşmasında Malatya ve Türkiye için önemli olduğu kadar dünya için de önemli bir siyasetçi olan merhum Turgut Özal'ın anısını yaşatmak için oluşturdukları müzenin açılışından duydukları gururu dile getiren Prof. Dr. Cemil Çelik, hem İsmet İnönü'nün hem de Turgut Özal'ın adına düzenlenmiş, Türkiye'de iki cumhurbaşkanının adına düzenlenmiş müzeye ev sahipliği yapan tek üniversite olduklarını belirtti.

Üniversitemize bu müzenin oluşturulmasında gösterdikleri ilgiden dolayı başta Semra Özal Hanımefendi olmak üzere Özal ailesinin tüm fertlerine, kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini sunan Prof. Dr. Çelik, Özal'ın Türkiye'ye ve dünyaya kazandırdıklarının gelecek nesillere aktarılmasında önem arz eden bu müzenin herkese hayırlı olmasını dileyerek konuşmasını sonlandırdı.

Rektörümüzün konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Semra Özal Hanımefendi ise konuşmasına bu projede emeği geçen herkese teşekkür ederek başladı. Bir hayli duygulu olduğu gözlenen Semra Özal, çok karışık duygular içerisinde olduğunu ifade ederek böylesine güzel bir projenin hayata geçirilmesinin kendileri için olduğu kadar Türkiye için de çok önemli olduğunu belirtti. Merhum Turgut Özal'ın büyük ideallere sahip bir devlet adamı olarak bu idealleri gerçekleştirmek adına çok çalıştığını ve birçok idealini de gerçekleştirdiğini belirten Semra Özal, O'nu anlamayanların ve eleştirenlerin Turgut Özal'ın kıymetini çok sonradan anladıklarını dile getirdi.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ise yaptığı konuşmaya, birçok programa katılmış olmasına rağmen böyle bir programa katılıp konuşma yapmanın kendisi için çok zor olduğunu ifade ederek başladı. Dünyada önemli, güzel işler yaparak arakasından iz bırakan insanlarla, hiçbir iş yapmadan sadece konuşan insanların olduğunu belirten Çiçek, Turgut Özal'ın ilk gruptaki insanlardan olduğunu ve ülkesi için çok çalışarak birçok önemli projelere imza attığını dile getirdi. Turgut Özal'ın, kavga ve karmaşa ortamından çıkarak insanlara yumruk sıkmayı, kaş çatmayı değil el sıkmayı, biz ve onlar ayrımı yapmadan kardeşçe ve coşkuyla çalışarak ülke için bir şeyler yapmayı öğrettiğini aktaran Çiçek, sorunun parçası değil çözümün parçası olmayı O'ndan öğrendiklerini belirtti. İdeolojik lafazanlıklardan ziyade pratik olup iş yapmayı, böylelikle ülkeye daha fazla faydalı olmayı amaçlayan Özal'ın kendisine atfedilen tüm sıfatları hak ettiğini belirten Çiçek, O'nun en çok hak ettiği sıfatınsa "Millet Adamı" olduğunu dile getirdi. Kavgaların yerine elleri birleştiren bir siyasi yaklaşımla hareket eden Özal'ın Türkiye'ye çok şeyler kattığını ve çağ atlattığını kaydeden Çiçek, Türkiye'ye yakışmayan siyasi yaklaşımların O'nun kurduğu güzel yapıyı bozduğunu ve Türkiye'yi sıkıntıya soktuğunu ifade etti. Özal'ın tarihine yabancılaşmış, kendisiyle barışık olmayan bir toplum yapısı ile kavga ve tahrik ilkelerine oturtulmuş bir siyaset anlayışının içerisinden çıkarak milletine olan inancı ve sevgisiyle hareket ettiğini dile getiren Çiçek, Özal'ın Türkiye'yi kucakladığını, Cumhuriyetimizi Osmanlıyla, tarihimizle birleştirdiğini belirtti. Bu düşüncelerle Özal'ı anlamanın Türkiye'nin geleceği açısından önem arz ettiğini belirten Çiçek, sözlerini noktaladı.

Yapılan konuşmaların ardından Turgut Özal Müzesi'nin oluşumunda göstermiş oldukları ilgiye üniversitemizin duyduğu şükranın bir parçası olarak Semra Özal Hanımefendi'ye Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik tarafından plaket takdim edilirken, Turgut Özal Müzesi'ne yapmış oldukları Turgut Özal heykeline duyulan şükrandan ötürü Prof. Dr. Zakir Azizov'a da plaket takdim edildi.

Törenin ardından Turgut Özal Müzesi, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Semra Özal Hanımefendi ve Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik tarafından kurdelenin kesilmesiyle açıldı. Törende ayrıca müzenin girişine hazırlanan merhum Turgut Özal'ın heykelinin açılışı da yine Semra Özal Hanımefendi ve torunu Merve Özal tarafından yapıldı.